Konkurs GIODO i MAC na aplikację mobilną przyjazną prywatności - przedłużamy termin zgłoszeń

Ochrona prywatności w sieci

MAC wspólnie z GIODO oraz patronem konkursu Fundacją Bezpieczna Cyberprzestrzeń zapraszają studentów do udziału w konkursie na aplikację mobilną przyjazną prywatności. Aby dać szansę udziału w konkursie wszystkim chętnym, wydłużyliśmy do 28 maja 2014 termin nadsyłania prac. W związku z tą zamianą zaktualizowany został regulamin konkursu.

Prace należy nadsyłać na adres: Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.

Rozstrzygnięcie konkursu zaplanowane jest na 26 września.

Aplikacja może pełnić dowolną funkcję (może być to np. gra), ważne jest, by chroniła dane osobowe, zgodnie z wysokimi standardami ochrony danych osobowych.

Dlaczego konkurs akurat na aplikację?

Na świecie jest już 6 mln aplikacji, a codziennie powstaje 30 tys. nowych. Dla wielu użytkowników aplikacje stają się nieodzowną częścią codziennego życia. Część aplikacji jest darmowa – jest tak też dlatego, że „płacimy” za nie swoimi danymi, czego nie zawsze jesteśmy świadomi. Uwagę na to zwrócili m.in. światowi rzecznicy ochrony danych osobowych w przyjętej przez nich w ubiegłym roku Deklaracji Warszawskiej.

Twórcy aplikacji i dostawcy systemów operacyjnych już na bardzo wstępnym etapie tworzenia swoich produktów powinni myśleć o prywatności - wyższy standard prywatności może stanowić o przewadze konkurencyjnej i zwiększać zaufanie użytkownika.

Na czym dokładnie polega konkurs?

Zadanie polega na stworzeniu aplikacji wspierającej prywatność użytkowników (bądź wykazanie, że aplikacja uwzględnia zasady ochrony danych osobowych).
Zasady ochrony danych powinny zostać uwzględnione już w fazie projektowania (privacy by design) oraz zapewniać domyślne ustawienia chroniące prywatność (privacy by default). Projekt musi być tak wykonany, by odpowiadał wymogom przepisów o ochronie danych oraz gwarantował ochronę prywatności.
Autor projektu powinien w nim zastosować mechanizmy gwarantujące domyślnie przetwarzane jedynie tych danych osobowych, które są niezbędne dla realizacji konkretnej operacji, oraz gwarantujące, że dane nie są zbierane lub zatrzymywane dłużej niż to konieczne do realizacji celu. Mechanizmy te mają również zapewniać, że dane osobowe nie są domyślnie udostępniane nieograniczonej liczbie osób.

Zachęcamy do udziału w konkursie i zapoznania się z jego szczegółami opisanymi w regulaminie

Zaktualizowany regulamin konkursu Pobierz plik: pdf Zaktualizowany regulamin konkursu

Rozmiar : 0.16KB

Navigation Menu

Metrics

Informacje o publikacji dokumentu
Opublikowano: 22.11.2017 13:18
Osoba publikująca: Joanna Marczak-Redecka
Zmodyfikowano: 31.08.2017 10:47
Osoba modyfikująca: Joanna Marczak-Redecka