W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

09.08.2018

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Inwestycja zostanie sfinansowana w części ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Podpisanie umowy na budowę Centrum Nauk Żywieniowych SGGW

Wicepremier Jarosław Gowin, minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego profesor Wiesław Bielawski podpisali dziś umowę umożliwiającą budowę Centrum.

- Nie jesteśmy w stanie konkurować produkcją surowców z Brazylią Argentyną, czy Ameryką Północną, a na naszym kontynencie np. z Ukrainą czy Rosją. Naszą szansą i specjalizacją, mocno podkreśloną w „Planie dla wsi”, który ogłosił premier Mateusz Morawiecki, może być żywność wysokiej jakości – stwierdził minister Jan Krzysztof Ardanowski.

- To żywność, która nie jest anonimowa, która kojarzy się ludziom ze zdrowiem, kulturą, może z tradycją wytwarzania bądź regionami. Ten kierunek będziemy bardzo mocno wspierać. Jestem przekonany, że właśnie w tym może być ta nasza specjalizacja – podkreślił minister.

Szef resortu rolnictwa dodał, że powinno rozwijać się także rolnictwo ekologiczne. Zwrócił ponadto uwagę na konieczność ścisłej współpracy rolników, przetwórców i naukowców.

– Nie ma rolnictwa bez przetwórstwa, to wszystko bardzo ściśle się ze sobą łączy – zaakcentował minister Jan Krzysztof Ardanowski.

- Wielką siłą polskiego rolnictwa, polskich produktów jest ich tradycyjny charakter, ale wiemy też, że w obszarze przemysłu rolnego trwa ogromny wyścig, wyścig technologiczny – podkreślił wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin.

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. To nowoczesny budynek dydaktyczno-laboratoryjny przeznaczony do prowadzenia działalności naukowej w zakresie nauk o żywieniu człowieka oraz powiązanych z nimi działaniami wdrożeniowymi i edukacyjnymi. W przyszłości wyposażony będzie w unikatową aparaturę laboratoryjną umożliwiającą prowadzenie badań na poziomie światowym.

- Centrum, które powstanie na pewno będzie centrum na miarę nie tylko Polski, ale i świata – podkreślił rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego profesor Wiesław Bielawski.

Wartość inwestycji to ponad 100 milionów złotych. Zaplanowane zostało wybudowanie nowego wielofunkcyjnego budynku dydaktycznego o powierzchni ok. 7,5 tys. m kw., w którym zlokalizowanych będzie między innymi 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.

Zdjęcia (4)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
13.08.2018 09:44 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
13.08.2018 09:44 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}