W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy polsko-japońskie

09.08.2018

Rozpoczynający misję w Polsce ambasador nadzwyczajny i pełnomocny Japonii Tsukasa Kawada spotkał się dziś z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Janem Krzysztofem Ardanowskim. Spotkanie miało charakter kurtuazyjny. Rozmawiano o możliwościach rozwoju polsko-japońskiej współpracy gospodarczej, ze szczególnym uwzględnieniem sektora rolno-spożywczego.

Spotkanie z Ambasadorem Japonii

Minister J.K. Ardanowski wskazał na czołową pozycję zajmowaną przez Polskę w produkcji szerokiego asortymentu produktów spożywczych, jak również na wysoką jakość naszej żywności. Podkreślił, że Polska chce rozwijać produkcję żywności ekologicznej, tradycyjnej i regionalnej, tak aby polskie produkty rolno-spożywcze stały się symbolem żywności spełniającej najwyższe wymagania konsumentów.

Minister J.K. Ardanowski zwrócił się z prośbą do strony japońskiej, o jak najszybsze uznanie zasady regionalizacji terytorium Polski w zakresie afrykańskiego pomoru świń oraz przywrócenie możliwości eksportu mięsa wieprzowego. Minister uznał tę kwestię za jedną z najważniejszych z zakresu bilateralnej współpracy w sektorze rolno-spożywczym. Podkreślił, że eksport wieprzowiny z terenów wolnych od choroby (czyli przeważającej części terytorium Polski) odbywa się z zachowaniem najwyższych standardów sanitarnych i jest w pełni bezpieczny dla potencjalnych konsumentów.

Ambasador Kawada zadeklarował gotowość do przekazania polskich postulatów w tej kwestii do japońskiego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa.

W trakcie spotkania minister Ardanowski wskazał również na możliwość rozwoju dwustronnej współpracy w sektorze nauki i zaawansowanych technologii. Zachęcał również partnerów japońskich do dokonywania inwestycji w przetwórstwie rolno-spożywczym. Ambasador Kawada wspomniał o dużym uznaniu konsumentów japońskich dla polskich przetworów owocowych m.in. soków i coraz o zwiększającym się zainteresowaniu ich importem.

Japonia to istotny partner oraz rynek priorytetowy w kontekście współpracy w sektorze rolno-spożywczym. W 2017 r. odnotowano wzrost wartości polskiego eksportu do Japonii w tym sektorze o prawie 30% w stosunku do roku 2016 (w 2017 r. eksport osiągnął wartość 45,2 mln euro).

 

Zdjęcia (2)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
12.08.2018 15:49 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
12.08.2018 15:49 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}