W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Wykaz i charakterystyka diet stosowanych w PIM MSWiA

Od dnia 1 stycznia 2012 r. istnieje obowiązek wykonywania przesiewowej oceny stanu odżywienia u każdego Pacjenta przyjętego do szpitala. Dotyczy to wszystkich oddziałów szpitalnych z wyjątkiem szpitalnych oddziałów ratunkowych (tj. SOR). Dokument oceniający stan odżywienia (tj. wypełniony kwestionariusz NRS 2002) musi znaleźć się w każdej historii choroby.  

W karcie informacyjnej leczenia szpitalnego powinien znaleźć się także zapis, wykonany przez lekarza lub dietetyka, dotyczący rodzaju zalecanej diety do zastosowania w okresie poszpitalnym. 

Zamieszczone poniżej diety są dietami najczęściej zlecanymi w Klinikach i Oddziałach PIM MSWiA, natomiast we wszystkich pozostałych przypadkach mogą i powinny być stosowane diety specjalne, indywidualnie opracowane przez dietetyka dla konkretnego Pacjenta. Należy pamiętać, że przykładowe dzienne racje pokarmowe oraz jadłospisy, uwzględnione w załączonych opisach, nie stanowią „sztywnego” wzorca i powinny być konsultowane indywidualnie z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem. Oznaczenia szpitalne diet (np. I, II, S5, V) stanowią zaś wyłącznie zapis "umowny", stosowany na potrzeby hospitalizacji Pacjentów w PIM MSWiA.  

Materiały

Dieta podstawowa - Dieta I
Dieta​_podstawowa​_-​_Dieta​_I.pdf 0.17MB
Dieta lekkostrawna - Dieta II
Dieta​_lekkostrawna​_-​_Dieta​_II.pdf 0.22MB
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego - Dieta IV
Dieta​_lekkostrawna​_z​_ograniczeniem​_substancji​_pobudzających​_wydzielanie​_soku​_żołądkowego​_-​_Dieta​_IV.pdf 0.23MB
Dieta z ograniczeniem węlowodanów łatwo przyswajalnych - Dieta V
Dieta​_z​_ograniczeniem​_węlowodanów​_łatwo​_przyswajalnych​_-​_Dieta​_V.pdf 0.29MB
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu - Dieta VI
Dieta​_lekkostrawna​_z​_ograniczeniem​_tłuszczu​_-​_Dieta​_VI.pdf 0.26MB
Dieta eliminacyjna hypoalergiczna - Dieta S4
Dieta​_eliminacyjna​_hypoalergiczna​_-​_Dieta​_S4.pdf 0.13MB
Dieta płynna - Dieta S5
Dieta​_płynna​_-​_Dieta​_S5.pdf 0.14MB
Dieta niskosodowa - Dieta S7
Dieta​_niskosodowa​_-​_Dieta​_S7.pdf 0.28MB
Dieta niskobiałkowa - Dieta S8
Dieta​_niskobiałkowa​_-​_Dieta​_S8.pdf 0.23MB
Dieta bezglutenowa - Dieta Specjalna (Sp.)
Dieta​_bezglutenowa​_-​_Dieta​_Specjalna​_(Sp).pdf 0.14MB
Dieta dla kobiet ciężarnych - Dieta Specjalna (Sp.)
Dieta​_dla​_kobiet​_ciężarnych​_-​_Dieta​_Specjalna​_(Sp).pdf 0.19MB
Dieta dla kobiet karmiących - Dieta specjalna (Sp.)
Dieta​_dla​_kobiet​_karmiących​_-​_Dieta​_specjalna​_(Sp).pdf 0.16MB
Dieta eliminacyjna - Dieta Specjalna (Sp.)
Dieta​_eliminacyjna​_-​_Dieta​_Specjalna​_(Sp).pdf 0.13MB
Dieta niskopurynowa - Dieta Specjalna (Sp.)
Dieta​_niskopurynowa​_-​_Dieta​_Specjalna​_(Sp).pdf 0.37MB
Dieta wegetariańska - Dieta Specjalna (Sp.)
Dieta​_wegetariańska​_-​_Dieta​_Specjalna​_(Sp).pdf 0.56MB
Dieta niskosalicylanowa - Dieta Specjalna (Sp)
Dieta​_niskosalicylanowa​_-​_Dieta​_Specjalna​_(Sp).pdf 0.26MB
Dieta dziecięca - Dieta D 1, 2 i 3
Dieta​_dziecięca​_-​_Dieta​_D​_1,​_2​_i​_3.pdf 0.33MB
Żywienie Pacjenta w okresie okołooperacyjnym
Żywienie​_Pacjenta​_w​_okresie​_okołooperacyjnym.pdf 0.19MB
{"register":{"columns":[]}}