W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych

10.05.2021

Trwa okres uroczystości komunijnych. Podczas przygotowywania poczęstunku należy pamiętać o pewnych zasadach, które pozwolą nam uniknąć zatruć pokarmowych. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy zwraca się z prośbą o zachowanie szczególnej ostrożności i dbałość o higienę w trakcie przygotowywania potraw podczas spotkań rodzinnych. Zakażenia pokarmowe mogą być szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci, osób z upośledzoną odpornością oraz osób starszych.

Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy realizuje akcję „Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych”. Celem prowadzonej akcji jest zapobieganie szerzeniu się zakażeń i zatruć pokarmowych, poprzez edukację w zakresie higieny żywienia i żywności.

Konieczne jest zachowanie szczególnej uwagi podczas przygotowywania posiłków, a w związku z trwającą pandemią koronawirusa SARS-CoV-2 przestrzeganie obowiązujących przepisów przeciwepidemicznych, zachowanie limitu osób uczestniczących w uroczystości (25 osób z wyłączeniem domowników i osób w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19 posiadających dowód szczepienia), częste mycie i dezynfekcja rąk, zachowywanie zasady dystansu społecznego (minimum 1,5 metra), a w miejscach wyznaczonych przepisami – przestrzeganie obowiązku zakrywania ust i nosa.

Aktualne zasady i ograniczenia: https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia

Niech te przyjęcia nie kończą się zatruciem pokarmowym, chorobą zakaźną i długim leczeniem.

Najczęściej spotykane na naszym terenie są zatrucia pałeczkami Salmonella, a przecież można ich w prosty sposób uniknąć lub chociaż w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Zachorowaniom można zapobiec poprzez:

  • każdorazowe dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłków,
  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,
  • bardzo dokładne mycie i przechowywanie oddzielnie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb,
  • unikanie podawania na przyjęciach ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej roboty, tatara, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej nie dosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców,
  • parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
  • mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
  • szybkie schłodzenie wcześniej przygotowanych potraw a podgrzanie ich bezpośrednio przed podaniem,
  • bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej,
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje,
  • zwrócenie uwagi na terminy przydatności kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi,
  • chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta.

Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia,  w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach. W uzupełnieniu informacji dla konsumentów, w dokumencie przygotowanym przez Komisję Europejską znajduje się pytanie i odpowiedź: Czy  mogę coś zrobić w domu, aby zminimalizować wszelkie ryzyko przeniesienia z żywności wirusa wywołującego COVID-19?

„Tak. Po pierwsze, dokładne mycie rąk mydłem i ciepłą wodą przed zakupami i po nich jest szczególnie ważne, gdyż dzięki temu można ochronić siebie i innych. Równie  ważne  jest  ścisłe  przestrzeganie w kuchni  zasad  higieny,  które zazwyczaj pozwalają uniknąć zatrucia pokarmowego. Należy odpowiednio przechowywać żywność (unikać wszelkich kontaktów między  żywnością  spożywaną  na  surowo a żywnością  ugotowaną), wyrzucać opakowania zewnętrzne przed umieszczeniem produktu na półce (na przykład zewnętrzne opakowania tekturowe, jeśli produkty są w środku zafoliowane), ale zachowywać istotne informacje np. datę przydatności do spożycia. Należy systematycznie myć owoce i warzywa czystą wodą, zwłaszcza jeśli nie są one przeznaczone do ugotowania (wirus wywołujący COVID-19  nie przetrwa obróbki termicznej).Należy unikać zanieczyszczenia żywności przez przybory kuchenne (noże, deski itp.) poprzez dokładne mycie detergentami przed ponownym użyciem do innych produktów spożywczych.

Należy przestrzegać instrukcji przyrządzania  (czas, temperatura)  w przypadku żywności przeznaczonej do spożycia po ugotowaniu. Przed rozpoczęciem przygotowywania lub gotowania żywności, jak również po jej przygotowaniu należy umyć ręce ciepłą wodą i mydłem. Lodówki i blaty kuchenne powinny być czyszczone regularnie, choć częściej niż zwykle. Środki ostrożności w odniesieniu  do  COVID-19 nie powinny wpływać na przestrzeganie klasycznych zasad mających  na celu uniknięcie zatruć pokarmowych  podczas  gotowania w domu. Zasady te nadal obowiązują i chronią przed chorobami przenoszonymi przez żywność, co jest tym istotniejsze, że każde takie zachorowanie mogłoby dodatkowo  obciążyć system ochrony zdrowia.”

Mając na uwadze bezpieczeństwo przygotowywanej przez nas żywności Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy przypomina o podstawowej, ale jakże istotnej zasadzie profilaktycznej, a mianowicie myciu rąk.  Zwykłe mycie rąk może uchronić nie tylko przed zatruciem pokarmowym, ale również przed zakażeniem wieloma innymi chorobami. Dlatego im częściej myjemy ręce, tym efektywniej zmniejszamy ryzyko zachorowania.

Nie zapominajmy, że wciąż aktualna jest zasada – „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. Zapewnijmy dzieciom szczęśliwe i niezapomniane chwile, które będą z przyjemnością wspominać.

 

 

 

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}