W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zapobiegaj zatruciom pokarmowym

17.08.2021

Zapobiegaj zatruciom pokarmowym

              Sezon wiosenno-letni to okres, w którym odnotowuje się wzrost liczby zachorowań z powodu zatruć pokarmowych. Powodem są m.in. wyższe temperatury oraz większa ilość imprez w plenerze, gdzie trudniej o utrzymanie higieny. W wyniku złego przechowywania żywności podczas upałów bardzo łatwo o zatrucia pokarmowe.

Istnieje kilka podstawowych zasad, których przestrzegania pomaga zminimalizować ryzyko zakażenia. Pamiętaj!

Zadbaj o:

  • higienę, mycie rąk oraz przygotowywanie żywności do spożycia zgodnie z informacjami z etykiety;
  • ochronę żywności przed zanieczyszczeniem (np. przed kurzem lub owadami);
  • sprawdzanie daty przydatności do spożycia produktów żywnościowych;
  • dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem;
  • zwrócenie uwagi na sposób przechowywania żywności w sklepach, lokalach gastronomicznych oraz w domu;
  • zabieranie suchego prowiantu na wycieczki, szczególnie w upalne dni.

Materiały

Prezentacja Czyste ręce zdrowia więcej
2021​_08​_Prezentacja​_Czyste​_ręce​_zdrowia​_więcej.pdf 3.11MB
Prezentacja zatrucia pokarmowe
2021​_08​_Prezentacja​_zatrucia​_pokarmowe.pdf 2.88MB
Profilaktyka bakteryjnych zatruć pokarmowych
2021​_08​_profilaktyka​_bakteryjnych​_zatruć​_pokarmowych.pdf 0.11MB
Profilaktyka wirusowych zatruć pokarmowych
2021​_08​_profilaktyka​_wirusowych​_zatruć​_pokarmowych.pdf 0.10MB
Zapobiegaj zatruciom pokarmowym ulotki
2021​_08​_ulotki.docx 1.00MB

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}