Zapobiegaj zatruciom pokarmowym
17.08.2021
Sezon wiosenno-letni to okres, w którym odnotowuje się wzrost liczby zachorowań z powodu zatruć pokarmowych. Powodem są m.in. wyższe temperatury oraz większa ilość imprez w plenerze, gdzie trudniej o utrzymanie higieny. W wyniku złego przechowywania żywności podczas upałów bardzo łatwo o zatrucia pokarmowe.
Istnieje kilka podstawowych zasad, których przestrzegania pomaga zminimalizować ryzyko zakażenia. Pamiętaj!
Zadbaj o:
- higienę, mycie rąk oraz przygotowywanie żywności do spożycia zgodnie z informacjami z etykiety;
- ochronę żywności przed zanieczyszczeniem (np. przed kurzem lub owadami);
- sprawdzanie daty przydatności do spożycia produktów żywnościowych;
- dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem;
- zwrócenie uwagi na sposób przechowywania żywności w sklepach, lokalach gastronomicznych oraz w domu;
- zabieranie suchego prowiantu na wycieczki, szczególnie w upalne dni.
Materiały
Prezentacja Czyste ręce zdrowia więcej2021_08_Prezentacja_Czyste_ręce_zdrowia_więcej.pdf 3.11MB Prezentacja zatrucia pokarmowe
2021_08_Prezentacja_zatrucia_pokarmowe.pdf 2.88MB Profilaktyka bakteryjnych zatruć pokarmowych
2021_08_profilaktyka_bakteryjnych_zatruć_pokarmowych.pdf 0.11MB Profilaktyka wirusowych zatruć pokarmowych
2021_08_profilaktyka_wirusowych_zatruć_pokarmowych.pdf 0.10MB Zapobiegaj zatruciom pokarmowym ulotki
2021_08_ulotki.docx 1.00MB