Co warto wiedzieć o suplementach diety
Suplement diety zgodnie z definicją, która zamieszczona jest w art. 3 ust. 3 pkt 39 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 ze zm.) to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie codziennej diety, jest skoncentrowanym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Może być wprowadzony do obrotu w różnej formie: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem.
Suplement diety zgodnie z definicją, która zamieszczona jest w art. 3 ust. 3 pkt 39 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 ze zm.) to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie codziennej diety, jest skoncentrowanym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Może być wprowadzony do obrotu w różnej formie: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem.
Jednak ich celem nie jest leczenie, a uzupełnianie ewentualnych niedoborów w diecie.
Suplementacja nie zastąpi posiłku, nie może być też sposobem odżywiania.
Różnice między suplementem diety, a lekiem są znaczące. Suplement to środek spożywczy, a lek to produkt leczniczy.
Lek zapobiega chorobom – Suplement uzupełnia dietę w witaminy, minerały, pełni rolę odżywczą.
Suplementy diety wprowadzane do obrotu dodatkowo znakuje się umieszczając na opakowaniu następujące informacje:
- określenie „suplement diety”;
- nazwy kategorii składników odżywczych lub substancji charakteryzujących produkt lub wskazanie ich właściwości;
- porcję produktu zalecaną do spożycia w ciągu dnia;
- ostrzeżenie dotyczące nieprzekraczania zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia;
- stwierdzenie, że suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety;
- stwierdzenie, że suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplementy diety podlegają obowiązkowi powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. O kwalifikacji produktu jako suplement diety decyduje sam przedsiębiorca, natomiast Główny Inspektor Sanitarny weryfikuje prawidłowość przyjętej kwalifikacji w oparciu o dane, które zostały mu przedstawione w formularzu powiadomienia.
Materiały
Co warto wiedzieć o suplementachco_warto_wiedziec_o_suplementach_diety_poradnik_konsumencki.pdf 0.91MB Leczenie czy żywienie
Leczenie_czy_żywienie-1.pdf 4.83MB