W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

DOBRA PRAKTYKA W POSTĘPOWANIU Z ŻYWYMI RYBAMI BĘDĄCYMI PRZEDMIOTEM SPRZEDAŻY DETALICZNEJ

20.12.2021

W związku z tym, iż przepisy prawa, w tym przepisy o ochronie zwierząt, nie regulują szczegółowo sposobu postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej, a w szczególności w czasie ich uśmiercania, należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2020 r. poz. 638 ze zm.).

Baner Święta z karpiem

1. Zalecenia dot. uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej
Metoda – uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego
powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu
nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.

Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej
gromady kręgowców. Zgodnie z raportem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
(EFSA) do humanitarnych metod ogłuszania ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
Miejsce – wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub
innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega
udziałowi osób postronnych.
Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci
(art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją
karną z art. 35 ustawy.

2. Zalecenia dot. personelu
✓ ukończone 18 lat
✓ doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu
dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb
✓ w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on aby sprzedawca
końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.

3. Zalecenia dot. warunków przetrzymywania żywych ryb
✓ baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach
✓ woda – czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co
12 godzin
✓ zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg
masy ryby / l wody
✓ optymalna temp. wody 4 – 6 °C max 10°C
✓ ryby bez widocznych uszkodzeń – ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała
powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

4. Sprzedaż
Zaleca się, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą zaleca się postępowanie
uwzględniające dobrostan ryb.

5. Zalecenia dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu
żywych ryb przez odbiorców detalicznych
✓ z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej
pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się
w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji – dotyczy to
w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w
przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody
w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
✓ bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez
powierzchnię skóry – zasadą stosowania takiego opakowania jest to, aby ryba nie stykała
się powierzchnią skóry z opakowaniem, jak to np. ma miejsce, gdy ryba zostanie owinięta
torbą foliową. W celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać
elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki
z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół
ciała ryby. Dodatkowo torba, w której umieszczona jest ryba, musi pozostawać
niezawiązana. W jednym opakowaniu można umieścić jedną rybę.

6. Zalecenia dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb
po ich zakupie w sklepie
Zaleca się m. in. aby:
✓ czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy
✓ po zakupie nie zmieniać sposobu przenoszenia żywej ryby (nie wylewać wody
w przypadku opakowań z wodą; nie usuwać elementów pozwalających na odsunięcie
ciała ryby od opakowania – w przypadku opakowań bez wody; nie uszczelniać
opakowania, nie zawiązywać torby, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu
✓ opakowania indywidualnie używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej
powinny spełniać wymagania podane w pkt. 5.
------------------

Na podstawie materiału umieszczonego na stronie internetowej Głównego Inspektoratu
Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Zalecenia-w-postepowaniu-z-zywymi-rybami-
przeznaczonymi-do-sprzedazy-detalicznej/idn:1516

{"register":{"columns":[]}}