Wykonywane badania
Oddział Laboratoryjny PSSE w Toruniu jest przygotowany do wykonywania badań w ramach nadzoru sanitarnego i na zamówienie, zlecenie klienta zewnętrznego.
Badania wykonują wyspecjalizowane Sekcje Oddziału:
I Sekcja Mikrobiologii wykonuje badania:
|
||
1. | W zakresie schorzeń jelitowych: | |
- | badania na nosicielstwo pałeczek jelitowych (tzw. branżowe) dla osób wykonujących czynności z zakresu produkcji i obrotu żywnością, | |
- | badania bakteriologiczne w stanach chorobowych przebiegających z przewlekłymi biegunkami min.: zakażenia pałeczkami Salmonella, Shigiella, Yersinia, | |
- | badanie w kierunku enteropatogennych E.coli (EPEC) w zespołach biegunkowych u dzieci głównie niemowląt, | |
- | badanie parazytologiczne w kierunku inwazji pasożytów jelitowych, | |
- | antybiogramy bakterii patogennych. | |
2. | W zakresie badań serologicznych: | |
- | antygen HBs | |
- | antygen HBe | |
- | przeciwciała anty HBe | |
- | przeciwciała anty HBc - total | |
- | przciwciała anty HAV - IgM | |
- | przeciwciała anty HIV | |
- | cytomegalia - IgM | |
- | różyczka - IgM, IgG | |
- | toksoplazmoza - IgM, IgG | |
- | Mykoplasma pneumoniae - IgM | |
- | krztusiec - IgA, IgM, IgG | |
- | punkt pobierania krwi (odpłatność 3zł) | |
3. | W zakresie badań skuteczności sterylizacji: | |
- | sterylizatory na suche, gorące powietrze (Sporal S), | |
- | autoklawy (Sporal A), | |
Informacji w sprawie w/w badań udziela Kierownika Sekcji |
||
II Sekcja Badania Żywności i Żywienia wykonuje Badania: |
||
1. | Badania Mikrobiologiczne: | |
- | oznaczanie bakterii z grupy coli, | |
- | oznaczanie Escherichia coli, | |
- | wykrywanie obecności pałeczek Salmonelli, | |
- | Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica, | |
- | oznaczanie Listeria monocytogenes, | |
- | oznaczanie Staphylococcus aureus, | |
- | oznaczanie Bacillus cereus, | |
- | oznaczanie drobnoustrojów beztlenowych przetrwalnikujących, | |
- | oznaczanie przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany, | |
- | oznaczanie Clostrilium perfringens, | |
- | oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych, | |
- | oznaczanie liczby drożdży i pleśni, | |
- | oznaczanie bakterii kwaszących typu mlekowego, | |
- | wykrywanie enterokoków, | |
- | badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych, | |
- | badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej. | |
2. | Badania fizyko-chemiczne: | |
- | zawartość środków konserwujących (kwas sorbowy, kwas benzoesowy i dwutlenek siarki), | |
- | zawartość azotynów i azotanów, | |
- | metali szkodliwych dla zdrowia (As, Pb, Cu, Zu, Cd, Hg), | |
- | mikro- i makroelementów (Fe, K, Na, Ca, Mg), | |
- | witaminy C (kwasu askrobinowego), | |
- | węglowodanów (cukry proste, dwucukry, skrobia, błonnik pokarmowy), | |
- | fosforu, polifosforany | |
- | sztucznych substancji słodzących (aspartan,acesulfan,sacharyna, cyklaminian), | |
- | białka, | |
- | tłuszczu, | |
- | zawartość alkoholu etylowego,metylowego, fuzli, cjanowodoru, aldehydu octowego, | |
- | oznaczanie wartości odżywczej z uwzględnieniem węglowodanów przyswajalnych, | |
- | zawartość kwasów (kwasowość ogólna i kwasowość lotna), | |
- | zawartość popiołu całkowitego i nierozpuszczalnego w 10% HCL, | |
- | określenie obecności szkodników, zanieczyszczeń organicznych, mineralnych i ferromagnetycznych, | |
- | zawartość patuliny, | |
- | zawartość wody, | |
- | zawartość chlorku sodu, | |
- | oznaczanie ekstraktu, | |
- | oznaczanie stężenia jonów wodorowych (pH). | |
Informacji w sprawie w/w badań udziela Kierownik Sekcji |
||
III Sekcja Oceny Środowiska Pracy wykonuje badania i pomiary: |
||
1. | W zakresie stężeń czynników szkodliwych oraz uciążliwych w środowisku pracy: | |
a) | badania zapylenia - frakcji wdychalnej i frakcji respirabilnej w pyłach pochodzenia mineralnego, organicznego (zwierzęcego i roślinnego) i innych. | |
b) | badanie stężeń związków chemicznych: | |
- | oznaczanie metali i ich tlenków (Fe, Mn, Al, Zn, Cr, Pb, Cu, Ni, Sn) | |
- | oznaczanie gazów spawalniczych (tlenku węgla, tlenku i ditlenku azotu), | |
- | oznaczanie rozpuszczalników organicznych wydzielających się z farb, lakierów, żywic, klejów (alkoholi, aldehydów, ketonów, octanów, węglowodorów alifatycznych i ich chloropochodnych, węglowodorów aromatycznych, benzyny ekstrakcyjnej i innych), | |
- | oznaczenie zawartości krystalicznej krzemionki, kwarc, krystobalit -frakcja respirabilna | |
2. | W zakresie natężenia czynników szkodliwych oraz uciążliwych w środowisku pracy: | |
- | pomiary drgań mechanicznych o ogólnym i miejscowym działaniu na organizm człowieka, | |
- | pomiary natężenia hałasu (w tym hałasu infradźwiękowego, nieustalonego, pomiar widma hałasu) | |
- | pomiar natężenia oświetlenia elektrycznego, | |
- | pomiar natężenia oświetlenia awaryjnego i ewakuacyjnego, | |
- | pomiar mikroklimatu umiarkowanego, gorącego oraz wilgotności względnej | |
Informacji w sprawie w/w badań udziela Kierownik Sekcji mgr inż. Dariusz Modrzewski |
||
IV Sekcja Badania Środowiska Komunalnego wykonuje badania: |
||
|