W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Celiakii. ,, Dieta i ja na dobre i na złe”

Dzień Celiakii

16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Dzień ten organizowany jest od 2006 roku i kierowany jest do osób na diecie bezglutenowej. Hasło tegorocznych obchodów brzmi: ,, Dieta i ja na dobre i na złe”.

W tym roku organizatorzy skupiają się na plusach i minusach życia na diecie, a przede wszystkim na praktycznych wskazówkach, jak sobie z nią radzić. Wsparcie kierowane jest nie tylko do osób z celiakią, ale do tych wszystkich, które z powodów zdrowotnych stosują dietę bezglutenową.

Celiakia to schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Celiakia występuję u ok. 1% Polaków. Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie i u osób między 30 a 50 rokiem życia. Nietolerancja glutenu trwa całe życie.

Jedyną formą jej leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa. Dzięki niej mijają objawy choroby, a pacjent funkcjonuje jako osoba zdrowa. Chorzy ze znacznym zanikiem kosmków jelitowych powinni przynajmniej na początku leczenia stosować również dietę bezlaktozową i lekkostrawną.

{"register":{"columns":[]}}