W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wymagania dotyczące żywienia w placówkach oświatowych

29.11.2022

,

Placówki oświatowe powinny zapewnić dzieciom i młodzieży prawidłowe żywienie z uwagi na to jak istotne jest wprowadzanie zasad zdrowej i zrównoważonej diety od najmłodszych lat.

Żywienie to powinno opierać się na określonych zasadach oraz na wypracowanych przez ekspertów rekomendacjach, w tym na Normach żywienia dla populacji Polski opracowanych przez Instytutu Żywności i Żywienia oraz na rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).

Zgodnie z  § 2 ww. rozporządzenia Ministra Zdrowia środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej. Ponadto w rozporządzeniu zawarte są wytyczne co do odpowiedniego doboru i częstotliwości podaży poszczególnych grup produktów w posiłkach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży. Rekomendacje co do posiłków szkolnych i przedszkolnych zakładają między innymi uwzględnienie większej ilości warzyw i owoców (wybierać należy warzywa i owoce sezonowe, w okresie zimy i wczesnej wiosny można stosować mrożonki), większą podaż produktów zbożowych pełnoziarnistych, większą podaż ryb, ograniczenie potraw smażonych, zapewnienie dzieciom napojów o określonej zawartości cukrów.

 

Placówki oświatowe realizujące żywienie zbiorowe mają obowiązek informowania uczniów i rodziców dzieci o:

-  substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (załącznik II powyższego rozporządzenia stanowi wykaz substancji alergennych),

- wykazie składników użytych do produkcji potraw produktów spożywczych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

 

Żywienie w szkołach i przedszkolach realizowane przez zewnętrzną firmę cateringową podlega takim samym przepisom i wymaganiom.

 

Przydatne informacje:

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach – najczęściej zadawane pytania (pzh.gov.pl)

{"register":{"columns":[]}}