Bezpieczeństwo żywnościowe
Czym jest bezpieczeństwo żywnościowe
Bezpieczeństwo żywnościowe to działania, które podejmują państwa, aby zapewnić społeczeństwu dostęp do żywności:
- odpowiedniej jakości (bezpiecznej, odżywczej i różnorodnej)
- w odpowiedniej ilości.
Działania te mają na celu także zapewnienie żywności przystępnej cenowo poprzez funkcjonujący bez zakłóceń łańcuch dostaw.
O bezpieczeństwie żywnościowym mówimy wtedy, gdy w kraju nie brakuje żywności dobrej jakości i jest ona dostępna dla każdego.
Co wpływa na bezpieczeństwo żywnościowe
Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego jest głównym celem Wspólnej Polityki Rolnej, na realizację którego przeznaczane jest około 1/3 unijnego budżetu. Polska, podobnie jak Unia Europejska jako całość, jest dziś znaczącym eksporterem żywności, wnosząc coraz większy wkład w globalne bezpieczeństwo żywnościowe.
Zarówno restrykcje wprowadzane w związku z trwaniem pandemii COVID-19, zachwianie rynków w konsekwencji rosyjskiej agresji w Ukrainie, jak i zmiany klimatu uwypukliły znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego.
Zapewnienie odpowiedniej ilości żywności przystępnej cenowo wymaga ciągłej poprawy efektywności rolnictwa i przetwórstwa oraz łańcucha dostaw funkcjonującego bez zakłóceń.
W warunkach zmian klimatu coraz większe znaczenie mają działania zapewniające zdolność do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w dłużej perspektywie poprzez ochronę zasobów ziemi, wody i różnorodności biologicznej, a także ograniczanie strat i marnowania żywności.
Na bezpieczeństwo żywnościowe wpływają działania podejmowane na każdym etapie łańcucha dostaw:
- od dostawców środków do produkcji rolnej,
- rolnictwo,
- poprzez dystrybucję,
- przetwórstwo,
- magazynowanie,
- handel (hurtowy, detaliczny, zagraniczny),
- gastronomię,
- aż do konsumpcji.
Pamiętaj!
Za bezpieczeństwo żywności odpowiada jej producent.
Nasze działania
Zapewniamy rolnikom stabilność produkcji, mimo trudnej sytuacji na rynkach rolnych Europy w związku z trwającą wojną w Ukrainie. Efektem naszych działań jest pakiet pomocy dla rolnictwa w wysokości 15 miliardów złotych. Rolnicy w ramach tej kwoty mogli skorzystać z:
- Dopłat do pszenicy i gryki
- Dopłat do nawozów
- Dopłat do paliwa rolniczego
- Kredytów płynnościowych
- Kredytów skupowe
- Wsparcie producentów trzody chlewnej
Przeczytaj więcej szczegółów na stronach:
⇒ Wsparcie dla rolników z Planu Strategicznego WPR 2023-2027
Czy wiesz, że
„Epicentrum” globalnego bezpieczeństwa żywnościowego stanowi pszenica. Powierzchnia jej upraw stanowi 30,6% światowej powierzchni zbóż (kolejne miejsca zajmują kukurydza – 26,7% i ryż – 22,6%).
Ważne!
Pojęcie bezpieczeństwo żywnościowe nie jest tożsame z bezpieczeństwem żywności. Bezpieczeństwo żywnościowe to odpowiednia ilość i jakość.
Natomiast bezpieczeństwo żywności to zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych i weterynaryjnych na każdym etapie jej produkcji.
Co robimy, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe
Przeciwdziałamy sytuacjom kryzysowym
Przeciwdziałamy sytuacjom kryzysowym spowodowanym klęskami żywiołowymi, epidemiami czy też prowadzonymi działaniami wojennymi na świecie. Dbamy o zapewnienie redukcji strat i marnotrawstwa żywności, co z kolei obniży ceny żywności i zwiększy jej dostępność. Prowadzimy działania w kierunku stworzenia takich warunków, aby wszyscy obywatele mieli fizyczny dostęp do wystarczającej ilości żywności, zaspokajającej ich potrzeby żywieniowe i preferencje dla prowadzenia aktywnego i zdrowego życia.
Dbamy o dobre warunki uczciwej konkurencji
Opracowujemy, przygotowujemy do wdrażania i ew. modyfikujemy rozwiązania/działania/instrumenty służące konkurencyjności rolnictwa, zrównoważonemu zarządzaniu zasobami naturalnymi.
Dbamy o rozwój rolnictwa zrównoważonego
Podejmujemy inicjatywy służące opracowaniu działań w dziedzinie klimatu oraz zrównoważonego rozwoju terytorialnego obszarów wiejskich (realizacja Wspólnej Polityki Rolnej UE, w ramach PROW 2014-2020, a także PS WPR 2023-2027).
Dbamy o równe szanse w całym łańcuchu żywnościowym
Opracowujemy regulacje rynkowe, aby stworzyć odpowiednie warunki do prawidłowego funkcjonowania całego łańcucha żywnościowego, tj.: stabilizację produkcji rolnej.
Dbamy o dobre relacje pomiędzy podmiotami w łańcuchu dostaw
Pracujemy nad dobrymi relacjami pomiędzy podmiotami w łańcuchu dostaw, eliminacją nieuczciwych praktyk handlowych, wzmocnieniem pozycji negocjacyjnej producentów rolnych, integracją podmiotów sektora rolno-spożywczego, skracaniem łańcucha dostaw.
Bezpieczeństwo żywnościowe na forach międzynarodowych
Zagadnienie bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności jest jednym z głównych celów Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030. W związku z toczącą się wojną na Ukrainie jest to obecnie jeden z głównych tematów omawianych na forach międzynarodowych (KE, WTO, FAO czy OECD). Przygotowujemy analizy sytuacji podażowo-popytowej w Polsce, Europie i na świecie oraz opiniujemy propozycje stanowisk Polski do zaprezentowania na spotkaniach powyższych instytucji. Opracowujemy również stanowiska w odniesieniu do celu 2 Agendy ONZ 2030 „Zero głodu”.