W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Działalność import/eksport

Informacja dla importerów oraz wszystkich współpracujących korzystających z odprawy na przejściu granicznym Warszawa-Okęcie oraz odpraw dokonywanych w Urzędach Celnych na terenie m. st. Warszawy.

 

Granicznej kontroli sanitarnej podlegają środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego wymienione w załączniku do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 grudnia 2011 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, które importowane są z państw trzecich i wprowadzane do obrotu na terytorium RP. Granicznej kontroli sanitarnej podlegają również materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością znajdujące się w ww. wykazie.

Żywność pochodzenia niezwierzęcego przywieziona na terytorium RP z innego państwa członkowskiego nie podlega granicznej kontroli sanitarnej.

Graniczną kontrolę sanitarną przeprowadza się poprzez ocenę dokumentacji, kontrolę identyfikacyjną i bezpośrednią wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych.

Pobór prób do badań laboratoryjnych dokonywany jest w przypadkach szczególnych, tj. podejrzenia co do jakości zdrowotnej zaimportowanego towaru oraz z uwzględnieniem określonej częstotliwości w przepisach unijnych. Badania laboratoryjne wykonuje się w kierunku: zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych żywności oraz fizykochemicznych w przypadku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Graniczne kontrole sanitarne przeprowadzają państwowi graniczni inspektorzy sanitarni na przejściach granicznych oraz państwowi powiatowi lub państwowi graniczni inspektorzy sanitarni w miejscu przeznaczenia towarów.

 

W wyniku przeprowadzonej kontroli Państwowy Graniczny Inspektor Sanitarny w Warszawie wydaje dokument potwierdzający spełnianie wymagań zdrowotnych przez kontrolowane towary.

Zgłoszenia do granicznej kontroli sanitarnej towarów objętych rozporządzeniami krajowymi należy dokonać poprzez złożenie wniosku o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej w formie elektronicznej w systemie Single Window, za pośrednictwem platformy ePUAP lub osobiście w Sekcji Granicznego Nadzoru Sanitarnego, ul. Wirażowa 35, 02-158 Warszawa.

Towary objęte rozporządzeniami unijnymi należy zgłaszać poprzez wypełnienie pierwszej strony Wspólnego Zdrowotnego Dokumentu Wejścia (CHED-D) w systemie TRACES-NT nie później niż na 24 godziny, przed planowanym przylotem.

 

Do zgłoszenia należy załączyć dokumenty potwierdzające identyfikację towaru, spełnienie wymagań jakości zdrowotnej, przeznaczenie do spożycia przez ludzi oraz fakturę i dokumenty przewozowe.


W szczególnie uzasadnionych przypadkach dopuszcza się, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 10 marca 2017 r. w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Celnymi w zakresie kontroli sanitarnej, przekazanie towaru pod nadzór właściwemu inspektorowi sanitarnemu wewnątrz kraju.

 

W takich przypadkach wymagane będzie dodatkowo:
- podanie dokładnego adresu miejsca przeznaczenia partii towaru lub miejsca jej składowania,

- adresu urzędu celnego, w którym zostanie dokonana ostateczna odprawa,  
- podanie adresu stacji sanitarno-epidemiologicznej właściwej ze względu na miejsce złożenia towaru.

 

Opłaty związane z przeprowadzeniem granicznej kontroli sanitarnej ponoszą przedsiębiorcy zgodnie z art. 75 ust. 1 pkt 3 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. 

Stawki opłat określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2022 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.

Opłatę za czynności kontrolne należy dokonać przelewem na konto Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie NBP Oddział Okręgowy w Warszawie nr rachunku 67 1010 1010 0094 3622 3100 0000.

Graniczna kontrola sanitarna nie obejmuje towarów przywożonych lub wywożonych w ilościach wskazujących na ich niehandlowy charakter, m.in. w celu wykonania badań lub doświadczeń albo w celach reklamy. Wynika to z art. 79 ust. 5 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Terminal Towarowy Lotnisko Chopina w Warszawie przy ul. Wirażowej 35,  jest wyznaczonym punktem kontroli granicznej (BCP) tylko i wyłącznie przesyłek dostarczanych transportem lotniczym.

Wykazy wszystkich wyznaczonych punktów kontroli granicznej (BCP) oraz Punktów kontroli (CP) znajdują się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego www.gis.gov.pl

{"register":{"columns":[]}}