W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Partnerstwo “One Health”

EFSA oraz inne niezależne agencje Unii Europejskiej, takie jak Europejska Agencja Leków, Europejska Agencja Środowiska, Europejska Agencja Chemikaliów oraz Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób zobowiązały się do współpracy w ramach inicjatywy "One Health". Ich wspólne oświadczenie zostało podpisane podczas konferencji „One Health - One Health for All, All for One Health”, która odbyła się w dniu 13 listopada 2023 r. w Luksemburgu.

W obliczu ciągle pojawiających się zagrożeń dla zdrowia Europejczyków bardzo wyraźnie wybrzmiewa stwierdzenie, że zdrowie ludzi jest ściśle powiązane ze zdrowiem zwierząt, roślin oraz z prawidłowo funkcjonującymi ekosystemami. Odpowiedzią na te zagrożenia wydaje się wdrożenie podejścia „One Health”, które uznaje potrzebę interdyscyplinarnego i wielosektorowego współdziałania w różnych obszarach tematycznych. Zagadnienia, które wpisują się w program "One Health” dotyczą zanieczyszczeń chemicznych, bezpieczeństwa żywności, problemu oporności bakterii patogennych na antybiotyki i chemioterapeutyki, chorób odzwierzęcych i powracających chorób zakaźnych, zmian klimatycznych, zagospodarowania gruntów i utraty różnorodności biologicznej.

Priorytetowe działania zaplanowane w ramach partnerstwa „One Health” obejmują:

  • uzupełnienie luk w wiedzy naukowej,
  • wymianę informacji miedzy agencjami,
  • zintegrowaną ocenę ryzyka,
  • dostosowanie systemów nadzoru i wczesnego ostrzegania w UE 
  • doskonalenie programów edukacyjnych i szkoleniowych dla profesjonalistów z różnych dziedzin.

Agencje zaangażowane w działania na rzecz współpracy w ramach programu „One Health” zapewniają ciągłe i profesjonalne doradztwo naukowe w obszarach powiązanych ze środowiskiem naturalnym, zdrowiem publicznym i bezpieczeństwem żywności.

Źródło: GIS

{"register":{"columns":[]}}