W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dezinformacja w przestrzeni medialnej nt. wyników kontroli jakości handlowej lodów w gastronomii.

14.05.2024

W związku z pojawiającą się w przestrzeni medialnej dezinformacją, podającą błędną interpretację wyników kontroli w zakresie jakości handlowej lodów, przeprowadzonej przez IJHARS w gastronomii w III kwartale 2023 r., ponownie informujemy, że kontrole przeprowadzone na terenie całego kraju objęły łącznie 45 lokali gastronomicznych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 31 z nich (68,9 %).

Lody w rożkach o różnych smakach (malinowe, truskawkowe, cytrynowe, bakaliowe, jagodowe, limonkowe, czekoladowe) leżące w równym rzędzie na ciemnym blacie.

Nadużyciem i wprowadzaniem w błąd konsumenta jest stwierdzenie, że „70% lodów w Polsce nie nadaje się do spożycia”, gdyż sugeruje to, że nie nadaje się do konsumpcji lub zagraża zdrowiu, co nie jest adekwatne do rzeczywistej sytuacji.

Zachęcamy do uważnego przeczytania artykułu źródłowego na naszej stronie www.

Link do wspomnianego materiału informacyjnego znajduje się poniżej:

https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-handlowej-lodow-03-2024

Zachęcamy do bieżącego śledzenia naszej strony internetowej oraz mediów społecznościowych zarówno Głównego Inspektoratu (FB, X, LinkedIN), jak i profili Facebook 16 wojewódzkich inspektoratów, gdzie można znaleźć wiele przydatnych informacji poszerzających wiedzę świadomego konsumenta.

{"register":{"columns":[]}}