Normy handlowe
Obowiązujące normy handlowe
Właściciel produktów sektora owoców i warzyw objętych normami handlowymi może wystawiać te produkty, oferować je na sprzedaż, dostarczać je i wprowadzać do obrotu na terenie Unii Europejskiej wyłącznie zgodnie z tymi normami i jest odpowiedzialny za zapewnienie takiej zgodności.
Właścicielami są wszelkie osoby fizyczne lub prawne, które fizycznie posiadają dane produkty.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 543/2011 prawie wszystkie gatunki świeżych owoców i warzyw wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej objęte są wymaganiami norm handlowych.
Aktualnie obowiązuje 10 szczegółowych norm handlowych dla priorytetowych gatunków świeżych owoców i warzyw oraz ogólna norma handlowa dla pozostałych produktów sektora owoców i warzyw.
Szczegółowe normy handlowe
Wykaz gatunków objętych szczegółowymi normami handlowymi:
- Norma handlowa dla jabłek: jabłka.
- Norma handlowa dla owoców cytrusowych: owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki).
- Norma handlowa dla kiwi: owoce kiwi.
- Norma handlowa dla sałaty, endywii o kędzierzawych liściach i endywii szerokolistnej (batawii): sałata, endywia o liściach kędzierzawych i endywia o liściach szerokich (batawia).
- Norma handlowa dla brzoskwiń i nektaryn: brzoskwinie i nektaryny.
- Norma handlowa dla gruszek: gruszki.
- Norma handlowa dla truskawek: truskawki.
- Norma handlowa dla papryki słodkiej: papryka słodka.
- Norma handlowa dla winogron stołowych: winogrona stołowe.
- Norma handlowa dla pomidorów: pomidory.
Treść szczegółowych norm handlowych znajduje się w załączniku I, część B do rozporządzenia nr 543/2011.
Owoce i warzywa, które nie są objęte szczegółową normą handlową muszą spełniać wymogi ogólnej normy.
Ogólna norma handlowa
Ogólna norma handlowa obejmuje gatunki sektora owoców i warzyw określone w części IX Załącznika I do rozporządzenia nr 1308/2013 (z wyjątkami określonymi w rozporządzeniu nr 543/2011). W praktyce norma ogólna dotyczy niemal wszystkich owoców i warzyw znajdujących się w obrocie handlowym.
Treść ogólnej normy handlowej znajduje się w załączniku I, część A do rozporządzenia nr 543/2011.
Uchylenie stosowania norm handlowych
- W drodze odstępstwa od przepisów (art. 76 ust. 3 rozporządzenia nr 1308/2013) nie jest wymagane przestrzeganie ogólnej normy handlowej w odniesieniu do następujących produktów sektora owoców i warzyw:
- grzybów nieuprawnych objętych kodem CN 0709 59,
- kaparów objętych kodem CN 0709 90 40,
- gorzkich migdałów objętych kodem CN 0802 11 10,
- migdałów łuskanych objętych kodem CN 0802 12,
- orzechów laskowych łuskanych objętych kodem CN 0802 22,
- orzechów włoskich łuskanych objętych kodem CN 0802 32,
- orzechów sosny objętych kodem CN 0802 90 50,
- orzeszków pistacjowych objętych kodem CN 0802 50 00,
- orzechów makadamia objętych kodem CN 0802 60 00,
- orzechów pekan objętych kodem CN ex 0802 90 20,
- innych orzechów objętych kodem CN 0802 90 85,
- suszonych plantanów objętych kodem CN 0803 00 90,
- suszonych owoców cytrusowych objętych kodem CN 0805,
- mieszanek orzechów tropikalnych objętych kodem CN 0813 50 31,
- mieszanek innych orzechów objętych kodem CN 0813 50 39,
- szafranu objętego kodem CN 0910 20.
- W drodze odstępstwa od przepisów (art. 76 ust. 3 rozporządzenia nr 1308/2013) nie jest wymagane przestrzeganie norm handlowych w odniesieniu do:
- produktów wyraźnie oznakowanych określeniami: „przeznaczone do przetworzenia”, „przeznaczone na paszę dla zwierząt” albo innym równoznacznym sformułowaniem, które są: przeznaczone na potrzeby przetwórstwa przemysłowego lub przeznaczone na paszę dla zwierząt lub do innych celów nieżywnościowych,
- produktów przekazywanych przez producenta w jego gospodarstwie konsumentom do ich własnego użytku,
- produktów uznanych w decyzji Komisji przyjętej na wniosek państwa członkowskiego w oparciu o procedurę, o której mowa w art. 229 ust. 2 rozporządzenia nr 1308/2013 za produkty z danego regionu, które są sprzedawane w handlu detalicznym na terenie regionu do celów spożycia z utrwaloną lokalnie tradycją,
- produktów krojonych lub pozbawionych zbędnych części, dzięki czemu są gotowe do spożycia lub przygotowania potraw np. buraki ćwikłowe obrane, pakowane w folię,
- produktów wprowadzanych do obrotu jako kiełki jadalne, uzyskanych w wyniku kiełkowania nasion roślin zaklasyfikowanych jako owoce i warzywa w art. 1 ust. 1 lit i) rozporządzenia nr 1308/2013 oraz części IX załącznika I do tego rozporządzenia.
- W drodze odstępstwa od przepisów (art. 76 ust. 3 rozporządzenia nr 1308/2013) nie jest wymagane przestrzeganie norm handlowych w obrębie danego obszaru produkcji w odniesieniu do:
- produktów sprzedanych lub dostarczonych przez producenta do punktów przygotowania i pakowania lub magazynów albo wysłanych z jego gospodarstwa do tego rodzaju punktów,
- produktów wysłanych z magazynów do punktów przygotowania i pakowania.
- Ponadto, niżej wskazane produkty, ze względu na ich nieuwzględnienie lub wyłączenie z części IX Załącznika I do rozporządzenia nr 1308/2013, nie są objęte normami handlowymi:
- ziemniaki,
- oliwki,
- papryczki chili,
- kukurydza cukrowa,
- orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca,
- orzechy areca lub cola,
- banany świeże (żółte) i suszone,
- daktyle,
- imbir, kurkuma, liść laurowy,
- nasiona słonecznika,
- nasiona dyni,
- trzcina cukrowa.