W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Normy handlowe

Obowiązujące normy handlowe

Właściciel produktów sektora owoców i warzyw objętych normami handlowymi może wystawiać te produkty, oferować je na sprzedaż, dostarczać je i wprowadzać do obrotu na terenie Unii Europejskiej wyłącznie zgodnie z tymi normami i jest odpowiedzialny za zapewnienie takiej zgodności.

Właścicielami są wszelkie osoby fizyczne lub prawne, które fizycznie posiadają dane produkty.

Zgodnie z rozporządzeniem nr 543/2011 prawie wszystkie gatunki świeżych owoców i warzyw wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej objęte są wymaganiami norm handlowych.

Aktualnie obowiązuje 10 szczegółowych norm handlowych dla priorytetowych gatunków świeżych owoców i warzyw oraz ogólna norma handlowa dla pozostałych produktów sektora owoców i warzyw.

Szczegółowe normy handlowe

Wykaz gatunków objętych szczegółowymi normami handlowymi:

  1. Norma handlowa dla jabłek: jabłka.
  2. Norma handlowa dla owoców cytrusowych: owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki).
  3. Norma handlowa dla kiwi: owoce kiwi.
  4. Norma handlowa dla sałaty, endywii o kędzierzawych liściach i endywii szerokolistnej (batawii): sałata, endywia o liściach kędzierzawych i endywia o liściach szerokich (batawia).
  5. Norma handlowa dla brzoskwiń i nektaryn: brzoskwinie i nektaryny.
  6. Norma handlowa dla gruszek: gruszki.
  7. Norma handlowa dla truskawek: truskawki.
  8. Norma handlowa dla papryki słodkiej: papryka słodka.
  9. Norma handlowa dla winogron stołowych: winogrona stołowe.
  10. Norma handlowa dla pomidorów: pomidory.

Treść szczegółowych norm handlowych znajduje się w załączniku I, część B do rozporządzenia nr 543/2011.

Owoce i warzywa, które nie są objęte szczegółową normą handlową muszą spełniać wymogi ogólnej normy.

Ogólna norma handlowa

Ogólna norma handlowa obejmuje gatunki sektora owoców i warzyw określone w części IX Załącznika I do rozporządzenia nr 1308/2013 (z wyjątkami określonymi w rozporządzeniu nr 543/2011). W praktyce norma ogólna dotyczy niemal wszystkich owoców i warzyw znajdujących się w obrocie handlowym.

Treść ogólnej normy handlowej znajduje się w załączniku I, część A do rozporządzenia nr 543/2011.

Uchylenie stosowania norm handlowych

  1. W drodze odstępstwa od przepisów (art. 76 ust. 3 rozporządzenia nr 1308/2013) nie jest wymagane przestrzeganie ogólnej normy handlowej w odniesieniu do następujących produktów sektora owoców i warzyw:
  • grzybów nieuprawnych objętych kodem CN 0709 59,
  • kaparów objętych kodem CN 0709 90 40,
  • gorzkich migdałów objętych kodem CN 0802 11 10,
  • migdałów łuskanych objętych kodem CN 0802 12,
  • orzechów laskowych łuskanych objętych kodem CN 0802 22,
  • orzechów włoskich łuskanych objętych kodem CN 0802 32,
  • orzechów sosny objętych kodem CN 0802 90 50,
  • orzeszków pistacjowych objętych kodem CN 0802 50 00,
  • orzechów makadamia objętych kodem CN 0802 60 00,
  • orzechów pekan objętych kodem CN ex 0802 90 20,
  • innych orzechów objętych kodem CN 0802 90 85,
  • suszonych plantanów objętych kodem CN 0803 00 90,
  • suszonych owoców cytrusowych objętych kodem CN 0805,
  • mieszanek orzechów tropikalnych objętych kodem CN 0813 50 31,
  • mieszanek innych orzechów objętych kodem CN 0813 50 39,
  • szafranu objętego kodem CN 0910 20.
  1. W drodze odstępstwa od przepisów (art. 76 ust. 3 rozporządzenia nr 1308/2013) nie jest wymagane przestrzeganie norm handlowych w odniesieniu do:
  • produktów wyraźnie oznakowanych określeniami: „przeznaczone do przetworzenia”, „przeznaczone na paszę dla zwierząt” albo innym równoznacznym sformułowaniem, które są: przeznaczone na potrzeby przetwórstwa przemysłowego lub przeznaczone na paszę dla zwierząt lub do innych celów nieżywnościowych,
  • produktów przekazywanych przez producenta w jego gospodarstwie konsumentom do ich własnego użytku,
  • produktów uznanych w decyzji Komisji przyjętej na wniosek państwa członkowskiego w oparciu o procedurę, o której mowa w art. 229 ust. 2 rozporządzenia nr 1308/2013 za produkty z danego regionu, które są sprzedawane w handlu detalicznym na terenie regionu do celów spożycia z utrwaloną lokalnie tradycją,
  • produktów krojonych lub pozbawionych zbędnych części, dzięki czemu są gotowe do spożycia lub przygotowania potraw np. buraki ćwikłowe obrane, pakowane w folię,
  • produktów wprowadzanych do obrotu jako kiełki jadalne, uzyskanych w wyniku kiełkowania nasion roślin zaklasyfikowanych jako owoce i warzywa w art. 1 ust. 1 lit i) rozporządzenia nr 1308/2013 oraz części IX załącznika I do tego rozporządzenia.
  1. W drodze odstępstwa od przepisów (art. 76 ust. 3 rozporządzenia nr 1308/2013) nie jest wymagane przestrzeganie norm handlowych w obrębie danego obszaru produkcji w odniesieniu do:
  • produktów sprzedanych lub dostarczonych przez producenta do punktów przygotowania i pakowania lub magazynów albo wysłanych z jego gospodarstwa do tego rodzaju punktów,
  • produktów wysłanych z magazynów do punktów przygotowania i pakowania.
  1. Ponadto, niżej wskazane produkty, ze względu na ich nieuwzględnienie lub wyłączenie z części IX Załącznika I do rozporządzenia nr 1308/2013, nie są objęte normami handlowymi:
  • ziemniaki,
  • oliwki,
  • papryczki chili,
  • kukurydza cukrowa,
  • orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca,
  • orzechy areca lub cola,
  • banany świeże (żółte) i suszone,
  • daktyle,
  • imbir, kurkuma, liść laurowy,
  • nasiona słonecznika,
  • nasiona dyni,
  • trzcina cukrowa.
{"register":{"columns":[]}}