W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

  • Nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zgodnie
    z obowiązującymi przepisami i we współpracy z organizacjami unijnymi.
  • Prowadzenie działań w ramach systemu RASFF oraz ACC.
  • Nadzór nad żywnością prozdrowotną (środkami spożywczymi objętymi obowiązkiem powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej tj. suplementami diety, żywnością dla określonych grup,   żywnością wzbogaconą).
  • Realizacja zaleceń pokontrolnych i audytowych w obszarze bezpieczeństwa żywności.
  • Poprawa nadzoru nad zakładami produkcji w zakresie kryteriów mikrobiologicznych.
  • Nadzór nad produkcją pierwotną owoców miękkich i warzyw zielonych, które potencjalnie mogą być spożywane na surowo.

Materiały

Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej
Poradnik-RHD.pdf 1.83MB
Zalecenia dla plantatorów - ulotka
ulotka-zalecenia.pdf 5.24MB
Runo leśne - ulotka
Runo​_leśne​_ulotka.pdf 14.54MB
Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny
zawiadomienie-Komisji.pdf 6.64MB
{"register":{"columns":[]}}