W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczny i zdrowy wypoczynek letni 2021

06.07.2021

bezpieczne wakacje 1

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lublinie w związku z rozpoczynającymi się wakacjami,  zwraca się do organizatorów wypoczynku letniego dzieci i młodzieży z prośbą o nasilenie działań z zakresu promocji zdrowia w ramach akcji Bezpieczny i Zdrowy Wypoczynek Letni 2021.

Okres wakacyjny oprócz form zorganizowanego wypoczynku sprzyja zwiększonej integracji: organizacji spotkań i uroczystości, przemieszczaniu się w celach rekreacyjnych i podejmowaniu aktywności powodujących zwiększenie ryzyka zakażenia koronawirusem SARS CoV-2. Podczas realizacji swoich programów zajęć, proszę o wdrażanie działań z zakresu profilaktyki i edukacji zdrowotnej.

W ramach działań powinny być uwzględnione następujące zagadnienia i treści:

1. Propagowania zdrowego stylu życia wolnego od nałogów, ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki środków psychoaktywnych (dopalaczy) oraz alkoholu, tytoniu, narkotyków.

Ten temat w szczególności zasługuje na uwagę, ponieważ wakacje, to czas wyjazdów na kolonie, obozy, przebywania w grupach rówieśniczych oraz zawiązywania nowych znajomości. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na problem zażywania dopalaczy. Z tego powodu w wakacje lawinowo rosła liczba zatruć oraz odnotowywano śmiertelne przypadki sięgania po używki. Jasno i w przystępny sposób informujmy podopiecznych o skutkach i tragicznych konsekwencjach jakie powoduje ich zażywanie. Pamiętajmy, że okres wakacyjny i czas relaksu sprzyjają zachowaniom ryzykownym u młodzieży.

2. Profilaktyki chorób zakaźnych m.in. profilaktyki zakażeń meningokokami.

Realizacja edukacji w tym zakresie powinna dotyczyć przede wszystkim przypominania uczestnikom o konieczności przestrzegania podstawowych zasad higieny osobistej, zasłaniania ust podczas kichania i kaszlu, a także unikania ryzykownych zachowań takich jak: picie z jednej butelki, dzielenie się kanapkami, słodyczami itp.

3. Profilaktyki zatruć pokarmowych, w tym grzybami.

Należy pamiętać o dokładnym sprawdzaniu terminów przydatności do spożycia umieszczonych na opakowaniach produktów, unikać żywności zawierającej surowe jaja. Szybko psujące się produkty przechowywać tylko w warunkach chłodniczych. Owoce i warzywa myć dokładnie przed spożyciem, unikać picia nieprzegotowanej wody z kranu lub studni. Należy również bezwzględnie unikać spożywania grzybów, co do których nie mamy pewności.

4. Profilaktyki chorób sezonu letniego (odkleszczowego zapalenia opon mózgowych
i mózgu, boreliozy, szkodliwości nadmiernej ekspozycji słonecznej

i promieniowania ultrafioletowego /UV/, profilaktyka bąblowicy).

Podczas wycieczek do lasu należy przypominać o konieczności zachowania ostrożności w  kontaktach ze zwierzętami, prawidłowego ubioru, używania preparatów odstraszających owady, kontrolowania całego ciała po powrocie. Nie wolno spożywać owoców typu borówki, jagody, które nie zostały dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Bardzo istotne są zalecenia dotyczące postępowania podczas upałów – unikania przebywania na dworze w godzinach największego nasłonecznienia, chłodzenia i  nawadniania organizmu.

5. Profilaktyki wszawicy oraz świerzbu.

Należy jak najczęściej kontrolować stan włosów dziecka, nie korzystać wspólnie z przedmiotów użytku osobistego, unikać bezpośredniego kontaktu z włosami innych ludzi. Dotyczy to przede wszystkim dzieci, które bawiąc się, nie myślą o zachowaniu dystansu między sobą.

6. Prowadzenia zdrowego stylu życia - racjonalnego odżywiania, znaczenia aktywności fizycznej oraz dbania o odpowiednią ilość snu.

Niezbędna jest edukacja dzieci i młodzieży w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków poprzez promowanie zasad zbilansowanej diety i uświadomienie znaczenia aktywności fizycznej w celu zapobiegania nadwadze i otyłości. Należy spożywać produkty z  różnych grup żywności, tzn. dbać o urozmaicenie posiłków, tak aby codziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Dzieci i młodzież powinni aktywnie spędzać czas na świeżym powietrzu przynajmniej godzinę dziennie. Duże znaczenie ma również odpowiednia ilość snu, który pozwala zregenerować cały organizm, a także ma wpływ na pracę układu odpornościowego.

7. Bezpieczeństwo podczas wakacji (bezpieczne uprawianie sportów, właściwe zachowanie podczas imprez masowych, bezpieczne zachowanie podczas korzystania z akwenów wodnych).

Wiele wypadków w czasie wakacji zdarza się podczas korzystania z kąpielisk. Podopiecznych należy poinformować, że można pływać wyłącznie w miejscach wyznaczonych i  strzeżonych przez ratowników, a unikać wchodzenia do wody oznakowanej zakazami kąpieli. Do wody powinny wchodzić tylko dzieci w dobrym stanie zdrowia. Podczas uprawiania sportów należy zachować ostrożność. Również imprezy masowe, zarówno artystyczno ‑ rozrywkowe, jak sportowe stanowią źródło wielu zagrożeń dla jej uczestników. Do niebezpieczeństw tych zaliczyć można m.in.: pożary, awarie, katastrofy oraz inne niebezpieczeństwa spowodowane niewłaściwym zachowaniem uczestników imprez. Należy poinformować dzieci i młodzież jak się zachować podczas tego typy zdarzeń. Pamiętajmy, że rozwój dziecka wymaga wyposażenia go w  umiejętność przewidywania niebezpieczeństw i zagrożeń, unikania ich, a jeśli zaistnieją – w zdolność radzenia sobie z trudną sytuacją.

 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}