W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkty pełnoziarniste

28.09.2023

produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste to, te które powstają z całego ziarna zbóż, a więc zawierają okrywę nasienną, inaczej otręby, zarodki oraz bielmo ziarna. Dzięki temu zachowują większość cennych składników roślin, w tym witaminy z grupy B, sole mineralne i błonnik.

Produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste powinny występować w diecie kilka razy dziennie. Są źródłem cennych składników: węglowodanów, w tym błonnika pokarmowego., który korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.

Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego wiąże się z mniejszym ryzykiem: otyłości, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów. Związki przeciwutleniające zbóż, w tym polifenole chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, wzmacniają układ odpornościowy, mają wpływ na pracę układu trawiennego, nerwowego oraz sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko rozwoju takich chorób jak: miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory.

Produkty zbożowe znakomicie regulują przemianę materii i wspierają kondycję jelit. Wspierają  odporność, chronią organizm przed infekcjami i chorobami. Pozytywnie wpływają także na pracę komórek nerwowych, wspierając mózg, pamięć i koncentrację.

Sposób odżywiania jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dostarczanie wszelkich niezbędnych składników odżywczych to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Na listę produktów zbożowych pełnoziarnistych wpisują się: otręby, pieczywo razowe, graham, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, komosa ryżowa, ryz brązowy, ryż czerwony, płatki gryczane, jaglane, owsiane, orkiszowe, jęczmienne i żytnie.

 

 

Pamiętaj !

 

Wybieraj niskoprzetworzone produkty zbożowe. Im mniej przetworzony produkt, tym bogatszy w witaminy, składniki mineralne. Zawsze czytaj etykiety znajdujące się na produktach spożywczych. Pełnią one rolę nośnika danych o produkcie, marce, przeznaczeniu, wartości odżywczej i sposobie użycia produktu i składnikach wykorzystywanych w trakcie produkcji. Etykieta pełni kluczową rolę w decyzjach nabywczych konsumenta.

{"register":{"columns":[]}}