W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia

Sekcja Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Oleśnicy zajmuje się zagadnieniami szeroko rozumianej profilaktyki i edukacji zdrowotnej. Podstawowym celem podejmowanych działań jest ochrona zdrowia ludzkiego oraz kształtowanie postaw i zachowań prozdrowotnych.

 PSSE w Oleśnicy realizuje programy prozdrowotne o zasięgu ogólnopolskim, wojewódzkim i lokalnym, kampanie społeczne, akcje i imprezy prozdrowotne, narady, szkolenia, prelekcje, pogadanki, konsultacje i porady metodyczne i merytoryczne, instruktaże i rozmowy indywidualne. Udostępniamy materiały edukacyjno – informacyjne..

Kierunki podejmowanych działań wynikają z wytycznych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Narodowego Programu Zdrowia, propozycji Światowej Organizacji Zdrowia oraz aktualnej sytuacji epidemiologicznej  w Polsce, na terenie województwa dolnośląskiego i powiatu oleśnickiego.

Działania sekcji zdrowia publicznego i promocji zdrowia ukierunkowane są przede wszystkim na:

  • Zmniejszenie rozpowszechniania palenia tytoniu, organizowanie edukacji antytytoniowej wśród mieszkańców powiatu;
  • Ograniczenie używania narkotyków, w tym środków zastępczych tzw. ,,dopalaczy” i związanych z tym szkód zdrowotnych ;
  • Kształtowanie prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez propagowanie aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety;
  • Bezpieczeństwo dzieci podczas wypoczynku letniego i zimowego;
  • Prowadzenie akcji i kampanii społecznych w zakresie profilaktyki chorób zakaźnych, (ograniczenie rozprzestrzeniania się zakażeń HIV, profilaktyka zakażeń HPV i raka szyjki macicy, profilaktyka grypy i COVID-19);
  • Edukację społeczeństwa i zachęcanie do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych
{"register":{"columns":[]}}