W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres obowiązków

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia wchodzącej  skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego  należy w szczególności:

  1. nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne  warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego,  warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością;
  2.  ocena realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej GHP, dobrej praktyki produkcyjnej GMP oraz systemu HACCP w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
  3. prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  4.  przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  5. podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej   Żywności – RASFF;
  6. pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
  7. prowadzenie teoretycznej oceny jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
  8.  przygotowywanie projektów decyzji w sprawie: zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia zatwierdzenia, cofnięcia zatwierdzenia zakładów działających w sektorze spożywczym podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz rejestracja zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie wymagających zatwierdzenia;
  9. prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS ;
  10.  udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
  11.  prowadzenie porad grzybowych oraz wydawanie atestów na grzyby świeże;
  12.  rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrocie żywnością;
  13.  współpraca z innymi służbami urzędowej kontroli żywności oraz z jednostkami samorządowymi w ramach kompetencji i zawartych porozumień;
  14.  udział w pracach zespołu reagowania kryzysowego;
  15. wykonywanie zadań obronnych w ramach powszechnego obowiązku obrony.

 

{"register":{"columns":[]}}