Zakres obowiązków
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia wchodzącej skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego należy w szczególności:
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością;
- ocena realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej GHP, dobrej praktyki produkcyjnej GMP oraz systemu HACCP w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
- prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności – RASFF;
- pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
- prowadzenie teoretycznej oceny jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
- przygotowywanie projektów decyzji w sprawie: zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia zatwierdzenia, cofnięcia zatwierdzenia zakładów działających w sektorze spożywczym podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz rejestracja zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie wymagających zatwierdzenia;
- prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS ;
- udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
- prowadzenie porad grzybowych oraz wydawanie atestów na grzyby świeże;
- rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrocie żywnością;
- współpraca z innymi służbami urzędowej kontroli żywności oraz z jednostkami samorządowymi w ramach kompetencji i zawartych porozumień;
- udział w pracach zespołu reagowania kryzysowego;
- wykonywanie zadań obronnych w ramach powszechnego obowiązku obrony.