W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

20-lecie działalności Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

28.09.2023

W tym roku przypada 20. rocznica utworzenia Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Z okazji jubileuszu działalności, w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim odbyła się konferencja pod hasłem „Lubelskie smaki”. Spotkanie było okazją do uhonorowania osób zasłużonych, związanych z funkcjonowaniem inspekcji Medalami za Długoletnią Służbę i Odznakami Honorowymi „Zasłużony dla rolnictwa”.

Zdjęcie grupowe.

W spotkaniu uczestniczyli m.in.: główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Przemysław Rzodkiewicz, zastępca głównego inspektora Agnieszka Sudoł, senator RP Jerzy Chróścikowski, wicewojewoda lubelski Robert Gmitruczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego Zbigniew Wojciechowski, starosta lubelski Zdzisław Antoń, lubelski wojewódzki inspektor JHARS dr inż. Agnieszka Jarosińska, lubelski wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa w Lublinie Teresa Wyłupek, dyrektor generalny Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Ewa Krzyżewska-Kuran, dyrektor generalny Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie Agata Grula.

Uczestnikom konferencji został przedstawiony rys historyczny Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wysłuchali także wykładu „Żywność regionalna i tradycyjna jako ważny element w przekazie tradycji i kultury regionu oraz zachowania bioróżnorodności” prof. dr hab. Joanny Barłowskiej.

Współpraca i zgranie służb

Jest to dla mnie ogromny zaszczyt spotkać się z Wami w dniu święta inspekcji, w dniu, w którym obchodzimy jubileusz naszego 20-lecia. Warto podkreślić to, że historia naszej instytucji i historia zaangażowania państwa polskiego w zapewnianie jakości polskich produktów rolno-spożywczych sięga jednak czasów przedwojennych. Dzisiaj to jest pewna kontynuacja. Gratuluję Wam zaangażowania, które w ostatnim czasie wymagało dużo uwagi ze strony pracowników.

Obecne sytuacje spowodowały, że praca w inspekcji uległa znacznym zmianom, co było związane z dużym wysiłkiem. Pracujemy zwłaszcza w województwach lubelskim i podkarpackim 24h/dobę. Realizacja tych zadań nie byłaby możliwa, gdyby nie dobra współpraca z naszymi bratnimi służbami i inspekcjami, nie byłaby też możliwa bez wsparcia Lubelski Urzędu Wojewódzkiego

– podkreślał Przemysław Rzodkiewicz.

Na ręce ministra Przemysława Rzodkiewicza chciałbym serdecznie podziękować za świetną współpracę w ostatnich latach, nie tylko w zakresie zboża, tego, że jesteśmy liderem, jeśli chodzi o kontrolę tego, co wpływało do Polski do 15 kwietnia br., ale przede wszystkim za zgranie różnych służb. My z dumą możemy powiedzieć, że wszelkie inspekcje odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywnościowe, handlowe, weterynaryjne, skarbowe są tutaj świetnie zgranie – i bardzo za to dziękuję.

- Dzisiejsza uroczystość jest wyjątkowa – to 20-lecie dbania o to, co najważniejsze, o bezpieczeństwo Polaków. Dziękuję inspekcji, która wykonuje w różnych warunkach swoje powinności. Wszystkim pracownikom naszej lubelskiej inspekcji dziękuję za świetną współpracę i składam najserdeczniejsze życzenia: życzę satysfakcji z pracy, bo Wasza praca, to tak naprawdę służba na rzecz drugiego człowieka. Chciałbym, by satysfakcja, która Państwu towarzyszy była wsparciem do dalszego rozwoju, bo nowe technologie, zdobycze techniki, to jest wielka wartość, ale największą wartością każdej instytucji są jej pracownicy  

– mówił wicewojewoda lubelski Robert Gmitruczuk.

Nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych

IJHARS sprawuje nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę, kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy, w tym kontrolę graniczną tych artykułów, dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Rys historyczny

Korzenie inspekcji sięgają okresu międzywojennego. Za założycieli pierwszych instytucji kontrolnych w Polsce można uznać powołany w latach ‘30 Polski Związek Eksporterów Bekonu i Artykułów Zwierzęcych oraz giełdy towarowej. Na bazie działań Związku w 1951 r. utworzono Centralny Inspektorat Standaryzacji. Celem tego nadzoru było zapewnienie wprowadzenia na rynek krajowy towarów rolno-spożywczych z zagranicy o jakości handlowej, zgodnej z wymaganiami oraz sprzyjanie konkurencyjności polskich towarów rolno-spożywczych wywożonych za granicę.

Podobnie jak CIS, również Państwowa Inspekcja Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolno-Spożywczych może pochwalić się wieloletnim dorobkiem, sięgającym okresu międzywojennego. PISiPAR była spadkobierczynią zarówno giełd towarowych, działających na podstawie ustawy z 20 stycznia 1921 r. o organizacji giełd w Polsce, jak również Inspekcji Zbożowej, powołanej ustawą z 9 czerwca 1952 r.

Powstanie jednej instytucji, czyli IJHARS, zajmującej się kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, miało na celu konsolidację jednostek, działających w obszarze kontroli żywności na rynku krajowym i w obrocie z zagranicą oraz uproszczenie i ujednolicenie procedur kontroli.

Dorobek lubelskiej inspekcji

Potwierdzeniem rozwijającej się Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie było powstanie w 2022 r. kolejnego oddziału w Hrubieszowie, który obejmuje trzy punkty kontroli granicznej w Hrubieszowie.

Dynamika rozwoju to nie tylko zmiany strukturalne, ale również ilość przeprowadzonych kontroli w ramach ustawowych zadań. W roku 2021 liczba przeprowadzonych kontroli wyniosła około 20 tysięcy, w roku 2022 – 30 tysięcy.

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}