W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

BADANIA ŻYWNOŚCI, ŻYWIENIA I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU

​​​​​​​Oddział Badania Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

tel. 95 306 71 53

kontakt: laboratorium.wsse.gorzow@sanepid.gov.pl

Oddział Badania Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku zajmuje się badaniem żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetyków. Zakres badań laboratoryjnych obejmuje m.in.:

Badania żywności: zanieczyszczenia mikrobiologiczne, oznaczenia fizykochemiczne i ocena organoleptyczna
Badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością: parametry chemiczne, ocena sensoryczna
Badania kosmetyków: zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Laboratorium wykonuje również badania wymazów sanitarnych w zakresie jakości mikrobiologicznej.

Laboratorium posiada stały i elastyczny zakres akredytacji . Zakres elastyczny akredytacji obejmuje badania mikrobiologiczne i częściowo chemiczne żywności tj. metali szkodliwych dla zdrowia i barwników.

Lista badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego:

1. lista nr 1 - badania mikrobiologiczne żywności >> do pobrania w materiałach poniżej.

2. lista nr 2 - badania chemiczne żywności >> do pobrania w materiałach poniżej.

Informacje o stosowanych akredytowanych metodach badawczych badania żywności dostępne są w zakresie akredytacji Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp. Nr AB 486 >> do pobrania w materiałach poniżej

Współpraca z klientem

Próbki do badań wraz z wypełnionym zleceniem przyjmowane są w Punkcie Przyjmowania Próbek po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym. Zakres badań ustalany jest w zależności od indywidualnych potrzeb Klienta.

Koszt badań zależy od zakresu i obliczany jest zgodnie z obowiązującym cennikiem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp.

Zakres badań (oferta badań mikrobiologicznych , oferta badań fizykochemicznych ) oraz  formularz zlecenia na badania żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością i  Zlecenie na wykonanie badań pozaplanowych ( tylko dla PIS na terenie woj. lubuskiego) >> do pobrania w materiałach poniżej.

Funkcjonujący w Dziale Laboratoryjnym system zarządzania jakością zgodny z międzynarodową normą PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 "Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących" zapewnia, że wykonywane badania są wysokiej jakości i dostarczają rzetelnych, wiarygodnych użytecznych wyników. Potwierdzeniem spełnienia wymagań normy jest certyfikat akredytacji Laboratorium Badawczego Nr AB 486, przyznany przez Polskie Centrum Akredytacji

Zachęcamy do wypełnienia ankiety zadowolenia klienta, ankieta >> do pobrania w materiałach poniżej.

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych >> do pobrania w materiałach poniżej.

Materiały

Lista nr 1 mikrobiologia
Lista​_nr​_1​_-mikrobiologia.pdf 0.93MB
Lista nr 2- elastyczny zakres akredytacji ( chemia)
Lista​_nr​_2.pdf 0.63MB
Oferta badań mikrobiologicznych
20240208​_obzzipu​_oferta​_badan​_mikrobiologicznych.doc 0.07MB
Oferta badań fizykochemicznych
20240208​_obzzipu​_oferta​_badan​_fizykochemicznych.doc 0.11MB
Zlecenie na badania żywności, materiałów do kontaktu z żywnością
20240208​_obżżipu​_zlecenie​_na​_badanie​_żyw​_mat​_i​_wyr​_do​_kontaktu​_z​_żyw.doc 0.19MB
Zlecenie na badania pozaplanowe
zlecenie​_na​_badania​_pozaplanowe-1.doc 0.04MB
Wytyczne dotyczące zasad podejmowania decyzji i stwierdzeń zgodności ILAC -G8:09/2019
ILAC​_wytyczne​_dotyczace​_przedstawiania​_zgodnosci​_ze​_specyfikacja-1.pdf 1.25MB
Ankieta zadowolenia klienta
PO-71-01-F17,​_Ankieta,​_wyd​_19072022.doc 0.05MB
Zakres akredytacji
Zakres​_akredytacji.pdf 0.41MB
Informacja o przetwarzaniu danych osobowych
{"register":{"columns":[]}}