W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Biologia (wrzesień 2020 r.)

Temat 1. i 2. Charakterystyka organizmów zwierzęcych. Budowa i funkcje tkanek zwierzęcych – nabłonkowa, mięśniowa, łączna, nerwowa.

Poznam cechy organizmów żywych oraz budowę i funkcje tkanek zwierzęcych. Dowiem się jak wykonać obserwację i rozpoznać tkanki zwierzęce (tkanka nabłonkowa, mięśniowa, łączna, nerwowa) na schematach i w obrazie mikroskopowym.

  • Nazwij tkanki zwierzęce. Dokonaj podziału tkanek zwierzęcych i omów/ opisz ich budowę. Na przykładzie wybranych tkanek spróbuj określić związek ich budowy z pełnioną funkcją.  

Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika

  • Obejrzyj materiał filmowy i poszerz/utrwal wiedzę o tkankach zwierzęcych (nabłonkowej, mięśniowej, łącznej i nerwowej).

Typ materiału: Materiał multimedialny – film z Epodręcznika

  • Przypomnij sobie zasady obsługi mikroskopu optycznego. Rozpoznaj poznane tkanki zwierzęce na schematach i w obrazie mikroskopowym lub w atlasach interaktywnych dostępnych w internecie.  Wykonaj szkic wybranej tkanki w zeszycie ćwiczeń i opisz składniki jej budowy.

Typ materiału: Materiał z Epodręcznika (część 4)

Typ materiału: Materiał multimedialny - atlas interaktywny

Typ materiału: Materiał multimedialny - atlas interaktywny

 

{"register":{"columns":[]}}