W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zero tolerancji dla jakichkolwiek nieprawidłowości

16.05.2024

– Dziś, 16 maja 2024 r., rozpoczynamy zintensyfikowane kontrole giełd rolno-spożywczych w Polsce – poinformował sekretarz stanu Michał Kołodziejczak podczas konferencji prasowej na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym Bronisze. Od godzin porannych na giełdach w 6 województwach są prowadzone wzmożone kontrole produktów rolnych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów sezonowych oraz zagranicznych.

sekretarz stanu Michał Kołodziejczak podczas konferencji prasowej

Działania prowadzą wspólnie inspektorzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Inspektorzy weszli na giełdy w Warszawie (w Broniszach), Lublinie (w Elizówce), Krakowie (w Rybitwach), Rzeszowie, Poznaniu oraz Szczecinie.

Celem wspólnych działań obu inspekcji jest z jednej strony zapewnienie bezpiecznej żywności konsumentom, a z drugiej – zapewnienie uczciwej konkurencji w tym sektorze gospodarki. Działania te są nastawione również na kontrolę żywności pochodzenia zagranicznego.

Zakres kontroli

Kontrole obejmują:

  • identyfikację produktu;
  • kraj pochodzenia;
  • ocenę dokumentacji towarzyszącej;
  • warunki higieniczno-sanitarne w miejscu sprzedaży;
  • znakowanie;
  • pobór prób do badań laboratoryjnych.

Codzienna praca służb

– Chcemy chronić polskich producentów przed nieuczciwą konkurencją ze strony zagranicznych producentów żywności, dlatego działania te będą kontynuowane – podkreślił wiceminister Michał Kołodziejczak.

Jednocześnie informujemy, że niezależnie od dzisiejszych kontroli każdego dnia inspekcje podległe Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministrowi Zdrowia prowadzą szereg kontroli artykułów rolno-spożywczych, dbając, aby były bezpieczne i odpowiedniej jakości handlowej – aby konsument miał pewność, że żywność, którą nabywa jest bezpieczna, nie jest zafałszowana i spełnia wszelkie wymogi prawa żywnościowego.

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}