W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkty wprowadzane do obrotu bez pozwolenia ministra właściwego do spraw rolnictwa

Bez pozwolenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi można wprowadzać do obrotu na rynek krajowy:

NAWOZY WE

Wprowadzone do obrotu przed 16 lipca br. Nawozy te mogą pozostać w obrocie handlowym do upływu terminu ich ważności.

Nawozy powstałe ze zmieszania typów nawozów oznaczonych znakiem „NAWÓZ WE”

Nawozy te mogą pozostać w obrocie do końca terminu ich ważności. Data przydatności do użycia mieszanek „NAWOZÓW WE” powinna być skorelowana z okresem przydatności „NAWOZÓW WE” stanowiących część składową mieszanki, i powinna odpowiadać dacie ważności tego NAWOZU WE”, który wcześniej ją traci.

Typy wapna nawozowego

W tym zawierające magnez wymienione w załączniku nr 6 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 8 września 2010 r. w sprawie sposobu pakowania nawozów mineralnych, umieszczania informacji o składnikach nawozowych na tych opakowaniach, sposobu badania nawozów mineralnych oraz typów wapna nawozowego i spełniające określone w tym załączniku wymagania, oraz spełniające wymagania dot. dopuszczalnego limitu metali ciężkich dla nawozów wapniowych, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2008 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o nawozach i nawożeniu.

Nawozy naturalne

Nawozy zdefiniowane w art. 2 ust. 4 ustawy o nawozach i nawożeniu np. nieprzetworzony obornik, gnojówka, gnojowica, zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.).

Produkty pofermentacyjne

Zdefiniowane w art. 2 ust. 1 pkt 10b ustawy o nawozach i nawożeniu, jako przeznaczone do rolniczego wykorzystania płynne lub stałe substancje organiczne powstające w wyniku procesu produkcji biogazu rolniczego w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii (Dz.U. z 2023 r. poz. 1436, 1597, 1681 i 1762) wytworzonego z biomasy w postaci odchodów zwierzęcych, słomy i innych, niebędących niebezpiecznymi, naturalnych substancji pochodzących z produkcji rolniczej lub leśnej lub innych substratów służących do produkcji biogazu niezagrażających zdrowiu ludzi, zwierząt lub środowisku określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 13 lipca 2023 r. o ułatwieniach w przygotowaniu i realizacji inwestycji w zakresie biogazowni rolniczych, a także ich funkcjonowaniu (Dz.U. poz. 1597).

Torf

Surowy w żaden sposób nieprzetworzony, w tym niefrakcjonowany, oraz kora i trociny ozdobne.

Nawozowe produkty mikrobiologiczne

Zdefiniowane w art. 2 ust.1 pkt.10 a ustawy o nawozach i nawożeniu nie podlegają dopuszczeniu do obrotu na podstawie pozwoleń MRiRW, jednakże aby skorzystać z preferencji podatkowych dla tych produktów tj. obniżonego 8% VAT-u, konieczny jest wpis tych produktów do wykazu prowadzonego przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy (IUNG-PIB) w Puławach na zasadach określonych w przepisach ustawy o nawozach i nawożeniu. Informacje ogólne nt. zasad wpisu do prowadzonego przez IUNG-PIB wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych dostępne są na stronie internetowej pod adresem: https://www.iung.pl/nawozowe-produkty-mikrobiologiczne/ Natomiast wykaz jest dostępny pod adresem: https://www.iung.pl/wp-content/uploads/2023/06/wykaz-produktow-mikrobiologicznych.pdf.

 

{"register":{"columns":[]}}