W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Działania w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i obrotu produktów rybołówstwa

09.02.2023

Z inicjatywy podsekretarza stanu Krzysztofa Ciecióry odbyło się dziś robocze spotkanie dotyczące przygotowania programu operacyjnego dla sektora rybackiego w ramach perspektywy finansowej 2021–2027.

GŁÓWNE

Omówione zagadnienia

Podczas spotkania podgrup roboczych ds. akwakultury oraz ds. rynku rybnego utworzonych w ramach Grupy roboczej ds. przygotowania programu operacyjnego dla sektora rybackiego w ramach perspektywy finansowej 2021–2027 zostały omówione opracowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi propozycje. Dotyczą one wdrażania Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury.

Proponowane działania będą się przyczyniać do wzrostu bezpieczeństwa żywnościowego w Unii Europejskiej – zawartego w programie Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027.

Uczestnicy spotkania

W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele hodowców głównych gatunków ryb pochodzących z polskiej akwakultury: karpia, pstrąga i jesiotra oraz reprezentanci polskiej branży przetwórstwa produktów rybołówstwa i akwakultury.

Potrzeba promocji i edukacji

W czasie spotkania wiceminister Krzysztof Ciecióra podkreślił w szczególności potrzebę realizacji programów edukacyjno-promocyjnych, których celem będzie zwiększenie potencjału kadrowego w rybactwie.

Wskazane programy umożliwią:

  • finansowanie działań w zakresie promocji i informowania o kierunkach kształcenia rybackiego;
  • dofinansowanie branżowych szkół i uczelni;
  • udzielanie pomocy finansowej dla ich uczniów i studentów.

Podsekretarz stanu wskazał także na konieczność wdrażania operacji mających na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybołówstwa i akwakultury oraz potrzebę promocji polskich produktów na rynku krajowym i rynkach zagranicznych.

Zdjęcia (5)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.02.2023 18:23 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
09.02.2023 18:23 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}