W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Mleko gdańskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-19 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Puszysta, biała pianka.

Kształt:

Dowolny.

Rozmiar:

Dowolna.

Barwa:

Barwa biała.

Konsystencja:

Miękka, delikatna, puszysta.

Smak:

Smak słodko-kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Przepis na przygotowanie deseru pod nazwą mleko gdańskie odnajdujemy w książce N. Bojarskiej „Dobra wieść niosą jeść” z 1979 roku, traktującej o tradycjach polskiej kuchni od wieków średnich po współczesne czasy. Deser ten przyrządzany jest z migdałów, gęstej śmietany i cukru. Jak podaje J. Samp w swym „Gdańskim Bedekerze”, wszelkie nowinki kulinarne docierały do Gdańska wcześniej niż do innych miast Rzeczypospolitej: „Już od wieku XVI pojawiają się towary kolonialne wśród nich rozmaite przyprawy w rodzaju pieprzu, cynamonu, goździków, anyżu gałki muszkatołowej… W następnym stuleciu zaczęto sprowadzać na dużą skalę egzotyczne owoce, głównie pomarańcze, cytryny i figi. Coraz popularniejsze stają się migdały, a nawet kasztany jadalne”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}