W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

O sytuacji branży mięsnej

13.03.2024

O strategii rozwoju branży mięsnej, zagrożeniach, wyzwaniach i potrzebnych zmianach rozmawiali z przedstawicielami branży minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz sekretarz stanu Jacek Czerniak. W spotkaniu uczestniczył także zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Spotkanie ministra Czesława Siekierskiego i wiceministra Jacka Czerniaka z przedstawicielami branży mięsnej (fot. MRiRW)

Wyzwania i zadania dotyczące branży mięsnej

Minister Czesław Siekierski wskazał, że ważnym zadaniem jest zwiększenie eksportu polskich produktów mięsnych i ich promocja za granicą. Zaznaczył, że potrzebna jest też intensyfikacja promocji w kraju.

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że ważnym zagadnieniem jest sprawiedliwe dzielenie się marżą wszystkich uczestników łańcucha od pola stołu.

– Istotną sprawą jest również uregulowanie przepisów ułatwiających zakładanie biogazowni, które mogą przetwarzać odpady z produkcji mięsnej – powiedział minister Siekierski.

Minister odniósł się także do ostatnich rozmów ze stroną ukraińską prowadzonych we Lwowie.

Po rozmowach tych widać, że ukraińskie rolnictwo jest dla nas dużą konkurencją nie tylko w obszarze produkcji rolnej, lecz także pod względem logistycznym – stwierdził minister.

Dialog i współpraca

– Zależy nam na przepływie informacji i na dobrej współpracy z branżą. Gdy nie wiemy, jak rozwiązać dany problem będziemy pytać o to kompetentne osoby. Prawdziwą mądrością jest umieć skorzystać z wiedzy innych. Stąd to spotkanie – podkreślił minister Siekierski, zwracając się do uczestników dzisiejszego spotkania.

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że jego celem jest podtrzymanie dialogu z przedstawicielami wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego.

Postulaty branży

Obecni na spotkaniu przedstawiciele branży podkreślali potrzebę wypracowania strategii rozwoju wszystkich sektorów branży mięsnej i uwzględnienia w niej promocji produktów mięsnych za granicą, w szczególności na rynkach państw trzecich. Mówili o potrzebie budowania patriotyzmu konsumenckiego i świadomości konsumenckiej. Podkreślali potrzebę prowadzenia działań w celu poprawy rozpoznawalności polskich produktów. Wskazywali też na konieczność rezygnacji z nadmiernych i nieracjonalnych zobowiązań nakładanych na rolników przez Komisję Europejską;

Planowane działania MRiRW

– Planujemy stworzenie w MRiRW departamentu zajmującego się przetwórstwem, spółdzielczością i handlem. Chcemy wzmocnić działania w zakresie odnawialnych źródeł energii i przetwórstwa, a także uregulować przepisy w odnoszące się do biogazowni. Dobrze zorganizowana biogazownia jest korzystna dla środowiska – podkreślił minister Czesław Siekierski.

Sekretarz stanu Jacek Czerniak zapewnił przedstawicieli branży mięsnej, że zgłoszone przez nich postulaty są obecnie analizowane w MRiRW.

– Analizujemy przepisy, aby docelowo powstały nowe projekty ustaw. To proces wymagający czasu. Słuchamy ekspertów i praktyków, tak jak na dzisiejszym spotkaniu – zapewnił wiceminister Czerniak.

Sekretarz stanu poinformował, że planowane są kolejne spotkania, w których uczestniczyć będą przedstawiciele inspekcji kontrolnych oraz sieci handlowych.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}