W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Okrasa z gęsiny / òbòna

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-02-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Zmielona masa mięsna uformowana na półmisku i otoczona wianuszkiem pokrojonej w kostkę cebuli

Kształt:

Okrągły, wypukły

Rozmiar:

Zależnie od potrzeb

Barwa:

Brązowy, widoczne zioła i przyprawy oraz kawałki tłuszczu

Konsystencja:

Konsystencja stała, masa mięsna, lepka, wilgotna

Smak:

Smak podobny do tatara, zapach ziół i przypraw

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kaszubi często używali i używają tłuszczu gęsiego lub kaczego jako omasty do zup (zôcerka z òbòną), kapusty lub jako dodatku do gotowania ziemniaków. Na Pomorzu ludność chłopska część wyhodowanych gęsi przeznaczała na domowe potrzeby. Pieczono je i wytopionego smalcu używano do kraszenia potraw.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}