Potrawka z kury po kociewsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-29 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Kawałki mięsa drobiowego ze skórą w białym sosie z rodzynkami, dekorowane agrestem, na przekroju widoczna kość i jasnobrązowe mięso
Kształt:
Prostokątny kawałek mięsa z kością wielkości 6 x 10 cm
Rozmiar:
6 x 10 cm
Barwa:
Na zewnątrz złocista skóra, na przekroju mięso jasnobrązowe (kolor ugotowanego mięsa drobiowego)
Konsystencja:
Stała, krucha
Smak:
Smak słodko-kwaśny, zapach gotowanego mięsa
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Południowo-zachodnia część Kociewia, leżąca na skraju Borów Tucholskich, jest krainą silnie zalesioną, gleby są mało urodzajne, przeważnie piaszczyste, mało przydatne dla rolnictwa.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl