W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Powiślańska śliwka w occie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-18 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Charakterystyczny dla owocu śliwki węgierki zwykłej.

Kształt:

Kształt owocu owalny o gładkiej, błyszczącej, lekko pomarszczonej skórce.

Rozmiar:

Od 2,5 cm do 5 cm długości i około 2,5 cm średnicy.

Barwa:

Barwa zewnętrzna – brązowa z odcieniem fioletu. Na przekroju od ciemnoróżowej do fioletowej.

Konsystencja:

Sprężysta.

Smak:

Charakterystyczny dla śliwki w occie, z wyraźnym posmakiem octu, goździków i imbiru.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Intensywny rozwój sadownictwa na Dolnym Powiślu zaobserwowano już w drugiej połowie XIX wieku. Warunki klimatyczno-glebowe sprzyjały uprawie drzew owocowych, a sadowniczy charakter regionu został podtrzymany po 1945 roku przez funkcjonujący na ww. terenie zakład przetwórczy owoców i warzyw. Zakład ten w latach 50-tych XX wieku dokonał nowych nasadzeń drzew owocowych, w tym śliw.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}