Szynka podstolego z nogą
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-03-06 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Wyrób z mięsa wieprzowego – szynki wieprzowej z kością, ze skórą i nogą tylną, trwały, wędzony – parzony z mięsa peklowanego.
Kształt:
Naturalny kształt szynki wieprzowej z nogą.
Rozmiar:
Waga od 4 do 9 kg.
Barwa:
Charakterystyczna dla produktów wędzenia, na przekroju jasno-różowa.
Konsystencja:
Dość ścisła, związanie dobre, krucha, lekko wilgotna.
Smak:
Właściwy dla wyrobów wędzonych i mięsa wieprzowego o charakterystycznym zapachu użytych przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Podstolice to niewielka miejscowość położona nieopodal Krakowa, w której receptury na wyrób wędlin przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Wyroby głównie dostarczane były do pobliskiego Krakowa. Tradycja handlu zwierzętami związana była z uwarunkowaniami geograficznymi. Na pagórkowatym terenie trudno było o rozległe gospodarstwa rolne przynoszące znaczący dochód, a mieszkając tak blisko Krakowa należało wykorzystywać jego potrzeby, szczególnie zapotrzebowanie na żywność. Niemal do ostatnich lat XX wieku można było spotkać mieszkańców, nie tylko Podstolic, którzy chowali kilka sztuk świń w swoich gospodarstwach. „Urządzając świniobicie jedną sztukę zostawiali dla siebie, a pozostałe sprzedawali rzeźnikom, którzy wyrabiając wędliny sprzedawali je w okolicy lub w pobliskim Krakowie” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Podstolic).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:20 administrator gov.pl