Wniosek o rejestrację nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych produktów rolnych lub środków spożywczych
Wymagane dokumenty:
-
Wniosek o rejestrację nazwy pochodzenia/oznaczenia geograficznego produktu rolnego lub środka spożywczego sporządza się w języku polskim, pismem drukowanym w czarnym kolorze w formie papierowej w dwóch egzemplarzach oraz na informatycznym nośniku danych.
-
Dowód wniesienia opłaty.
Wniosek o rejestrację musi zawierać:
-
specyfikację;
-
nazwę oraz siedzibę i adres albo imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres wnioskodawcy;
-
wskazanie:
a) osoby działającej w imieniu wnioskodawcy,
b) adresu do korespondencji wnioskodawcy; -
informację dotyczącą zakresu i częstotliwości kontroli zgodności procesu produkcji produktu rolnego lub środka spożywczego ze specyfikacją;
-
jednolity dokument;
-
wykaz dokumentów dołączonych do wniosku o rejestrację.
Opłaty:
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. w sprawie stawek opłat za dokonanie niektórych czynności związanych z rejestracją nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 36, poz. 323) opłaty pobierane są w trzech przypadkach:
- za ocenę wniosku i jego przekazanie do Komisji Europejskiej;
- za ocenę zastrzeżenia do wniosku o rejestrację;
- za złożenie sprzeciwu do wniosku o rejestrację.
W każdym z przypadków stawka opłaty wynosi 300 zł.
Wpłat należy dokonywać na konto dochodów budżetowych Urzędu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Biuro Administracyjno-Budżetowe
22 1010 1010 0052 3622 3100 0000
Miejsce złożenia:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Departament Rynków Rolnych
Wydział Oznaczeń Geograficznych
ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa
e-mail: oznaczenia@minrol.gov.pl
Jednostka odpowiedzialna:
Departament Rynków Rolnych
Wydział Oznaczeń Geograficznych
tel. (22) 623 16 32
fax: (22) 623 23 00
Termin odpowiedzi:
Procedura rejestracji nazwy jako chronione oznaczenie geograficzne, chroniona nazwa pochodzenia lub nazwa specyficznego charakteru (gwarantowana tradycyjna specjalność) na etapie krajowym wynika z przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 z późn. zm.).
Tryb odwoławczy:
Tryb odwoławczy wynika z przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 z późn. zm.).
W ciągu 30 dni od dnia ogłoszenia w dzienniku urzędowym osoby fizyczne, osoby prawne lub jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, których interesu gospodarczego lub prawnego dotyczy postępowanie w sprawie rejestracji nazwy produktu rolnego lub środka spożywczego, mogą złożyć zastrzeżenie do wniosku o rejestrację. (Procedura sprawdzenia, czy zastrzeżenie spełnia wymogi formalne, jest taka sama jak w przypadku wniosku o rejestrację.)
Podstawa prawna:
Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 z późn. zm.).
Materiały
Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 z późn. zm.)ustawa z 17 grudnia 2004.pdf 0.19MB Wzór wniosku o rejestrację nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego produktu rolnego lub środka spożywczego
wniosek PDO PGI.doc 0.05MB
- Pierwsza publikacja:
- 11.05.2018 13:03 Sławomir Mucha
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Sławomir Mucha
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Wniosek o rejestrację nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych produktów rolnych lub środków spożywczych | 2.0 | 16.09.2022 15:45 Sławomir Mucha |
Wniosek o rejestrację nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych produktów rolnych lub środków spożywczych | 1.0 | 11.05.2018 13:03 Sławomir Mucha |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP