Wołowina szmurowana po kaszubsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Pieczeń z rumianą opieczoną skórką.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Wielkość 20-30 cm, waga 1-5 kg.
Barwa:
Brązowa z zewnątrz ciemniejsza, na przekroju środek jasno brązowy.
Konsystencja:
Mięso soczyste.
Smak:
Bogaty aromat pieczeni mięsnej o czosnkowym zapachu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Charakterystyczną potrawą z wołowiny przyrządzaną na Kaszubach była pieczeń wołowa zwana wołowiną szmurowaną. Dawniej w bogatszych gospodarstwach mięso pozyskiwano z własnego uboju, w innych niewielkie ilości kupowano u rzeźnika. „(…) jedynym wyjątkiem była wołowina którą można było nabyć u rzeźnika na tzw. szmùrôwané miãso, ale to była rzadkość” (Wiesława Niemiec, „Tradycyjna Kuchnia kaszubska”, Gdańsk). Przygotowywana była zawsze podczas wielkich świąt np. Bożego Narodzenia czy Wielkanocy.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl