W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja w sprawie przyznawania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność

Założenia ogólne przyznawania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność.

  1. Znak jakości Poznaj Dobrą Żywność przyznawany jest na podstawie art. 13 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2164, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”.
  2. Wzór znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność określony jest w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lipca 2004 r. w sprawie wzoru znaku jakości artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. poz. 1794).
  3. Zgłoszenie artykułu rolno-spożywczego jest dobrowolne i możliwe dla każdego producenta państwa członkowskiego Unii Europejskiej, a liczba produktów zgłaszanych do oznaczenia znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność jest nieograniczona.
  4. Oznaczenie znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność jest wyróżnieniem artykułu rolno-spożywczego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze produktów, spełniających specyficzne cechy jakości handlowej lub wymagania jakości handlowej.
  5. Znak jakości Poznaj Dobrą Żywność może być przyznany artykułom rolno-spożywczym charakteryzującym się cechami jakościowymi, które są określone w art. 13 ust. 1 ustawy.
  6. Artykuły rolno-spożywcze, którym nadano znak jakości Poznaj Dobrą Żywność, podlegają urzędowej kontroli żywności w okresie ważności znaku, który jest określony w art. 14 ust. 1 ustawy.

Artykuły rolno-spożywcze, którym może być przyznany znak jakości Poznaj Dobrą Żywność

  1. Znak jakości Poznaj Dobrą Żywność przyznawany jest artykułom rolno-spożywczym w następujących grupach:

1) mięso i przetwory mięsne;

2) mleko i przetwory mleczne;

3) ryby, owoce morza i ich przetwory;

4) jaja i przetwory jajczarskie;

5) miody;

6) tłuszcze spożywcze;

7) przetwory zbożowe, strączkowe i okopowe;

8) owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory;

9) wyroby cukiernicze i ciastkarskie oraz pieczywo;

10) zioła, herbaty ziołowe i owocowe oraz przyprawy;

11) wyroby mieszane i przetworzone na bazie wyżej wymienionych;

12) wody i napoje bezalkoholowe;

13) napoje alkoholowe;

14) inne.

 

  1. Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy, znak jakości Poznaj Dobrą Żywność może zostać przyznany artykułom rolno-spożywczym charakteryzującym się specyficznymi cechami jakości handlowej lub wymaganiami jakości handlowej, w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych.

Uważa się, że powyższe wymogi są spełnione gdy artykuły rolno-spożywcze wyróżniają się cechami jakościowymi ze względu na skład surowcowy, cechy fizyko-chemiczne, mikrobiologiczne i sensoryczne, zawartość składników odżywczych, liczbę i ilość stosowanych substancji dodatkowych, metody przetwarzania i utrwalania oraz innowacyjność. Wnioskodawca musi udokumentować wyróżniającą jakość wytwarzanych produktów. Artykuł rolno-spożywczy, któremu ma zostać przyznany znak jakości Poznaj Dobrą Żywność, musi spełniać wymagania zdrowotne (bezpieczeństwa żywności), sanitarne, weterynaryjne lub fitosanitarne określone w odrębnych przepisach.

  1. Oznakowanie artykułów rolno-spożywczych zgłaszanych do przyznania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność powinno być zgodne z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.) oraz innymi przepisami zawierającymi wymagania dotyczące oznakowania niektórych grup i rodzajów środków spożywczych, np. deklarowanych jako produkty wolne od GMO, zawierających oświadczenia żywieniowe, produkowanych zgodnie z określonymi metodami produkcji itp.
  2. Uważa się, że wymogi określone w art. 13 ust. 1 ustawy są spełnione, gdy artykuł rolno-spożywczy zgłaszany do przyznania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność spełnia następujące kryteria:

1) w produktach, w których niezbędna jest obecność soli, jej zawartość nie powinna być wyższa niż 2% w gotowym wyrobie, z wyjątkiem takich produktów jak:

  • wędzonki, kiełbasy i wędliny suche oraz podsuszane, a także przetwory mięsne dojrzewające oraz wytwarzane w oparciu o tradycyjne rozwiązania technologiczne,
  • ryby i owoce morza oraz ich przetwory,
  • niektóre sery – dojrzewające, pleśniowe, sałatkowe - w których zawartość soli ze względów technologicznych może być wyższa;

2) wydajność technologiczna przetworów mięsnych powinna być osiągana z wykorzystaniem naturalnych zdolności surowców. Wspomaganie wydajności przez stosowanie związków chemicznych powinno być ograniczone do minimum, przy czym dodatek wielofosforanów może być stosowany wyłącznie do produkcji wędzonek, w dawce nie przekraczającej 30% maksymalnej dawki dozwolonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, s. 16, z późn. zm.). Uzyskiwana wydajność nie powinna przekraczać 105%;

3) artykuły rolno-spożywcze nie mogą zawierać surowców oddzielonych mechanicznie w rozumieniu pkt. 1.14 oraz 3.4 załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.);

4) artykuł rolno-spożywczy powinien posiadać w składzie jak najmniej przetworzone surowce;

5) w przypadku stosowania substancji dodatkowych, barwników, aromatów, należy uzasadnić brak możliwości ich zastępowania naturalnymi odpowiednikami/składnikami;

6) w produkcji artykułu rolno-spożywczego nie powinno się stosować surowców wysokoprzetworzonych takich jak: syrop glukozowo-fruktozowy, wypełniacze typu skrobie modyfikowane, preparaty białek sojowych (z wyłączeniem wyrobów wegetariańskich);

7) w produktach, w których składnikiem jest tłuszcz utwardzony, obecność izomerów trans kwasów tłuszczowych powstałych w procesie technologicznym nie może przekroczyć 2,0% sumy kwasów tłuszczowych w gotowym wyrobie.

  1. Wskazane jest umieszczanie na opakowaniu artykułu rolno-spożywczego dobrowolnych informacji kierowanych do konsumentów:

1) umieszczanie informacji kierowanych do specjalnych grup konsumentów, np.: wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe, o ile nie są one sprzeczne z  przepisami prawa;

2) dotyczących wpływu na środowisko, np.: niski koszt wytworzenia produktu dla środowiska naturalnego, w szczególności udokumentowanie wytworzenia go z surowców pozyskiwanych lokalnie bądź blisko miejsca wytworzenia, czy biodegradowalność opakowań.

Wniosek o przyznanie znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność.

  1. Formularz wniosku o przyznanie znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność jest udostępniony na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi https://www.gov.pl/rolnictwo.
  2. Potwierdzeniem spełnienia wymagań określonych w art. 13 ust. 1 ustawy może być dołączenie do wniosku niżej wymienionych dokumentów (w przypadku kopii - poświadczonych za zgodność z oryginałem), dotyczących zgłaszanego artykułu rolno-spożywczego:

1) kopii zakładowego dokumentu normalizacyjnego;

2) kopii aktualnych wyników badań, zgodnie z harmonogramem badań, potwierdzających deklarowane specyficzne cechy jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego, wykonywanych w ramach kontroli wewnętrznej lub z laboratoriów zewnętrznych;

3) kopii wyników oznaczeń poziomów benzo(a)pirenu oraz wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA 4) w przypadku produktów wytwarzanych w oparciu o tradycyjne rozwiązania technologiczne w zakresie wędzenia;

4) wzorów stosowanych opakowań oraz etykiet wraz z ich certyfikatami jakościowymi;

5) kopii certyfikatów jakościowych stosowanych: surowców (zawierające informacje o źródłach pochodzenia i ich klasie jakościowej), dozwolonych substancji dodatkowych oraz substancji używanych w procesie technologicznym;

6) potwierdzenia wdrożenia systemów bezpieczeństwa żywności, jeżeli jest wymagany oraz zarządzania jakością – jeżeli posiada;

7) kopii programu badań artykułu rolno-spożywczego na dany rok;

8) kopii przyznania wyróżnień, które są umieszczone na opakowaniu oraz dokumentów potwierdzających ochronę prawną przyznaną artykułowi rolno-spożywczemu;

9) informacji o urzędowych kontrolach żywności i ich wynikach, przeprowadzonych u producenta w okresie 2 lat poprzedzających złożenie wniosku.

Ponadto do wniosku należy dołączyć potwierdzenie wniesienia opłaty skarbowej za wydanie decyzji w wysokości 10 zł (zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a i art. 4 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 2019 r. poz. 1000, z późn. zm.) oraz z częścią I ust. 53 załącznika do tej ustawy) oraz pełnomocnictwo wraz z potwierdzeniem wniesienia opłaty skarbowej od pełnomocnictwa, gdy został ustanowiony pełnomocnik.

  1. W terminie ustalonym w toku postępowania producent dostarcza materiały dotyczące danego artykułu rolno-spożywczego niezbędne do przeprowadzenia oceny.

Procedura przyznania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność.

  1. Zgodnie z art. 13 ust. 4 ustawy, wniosek o przyznanie znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność składa się do ministra właściwego do spraw rynków rolnych, tj. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  2. Wniosek o przyznanie znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność dotyczy jednego artykułu rolno-spożywczego.
  3. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi po ocenie formalnej wniosku o przyznanie znaku Poznaj Dobrą Żywność, zgodnie z art. 13 ust. 3 ustawy, zasięga opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zawiadamiając o tym producenta.
  4. Opinia Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wraz z wnioskiem producenta i materiałami dotyczącymi danego artykułu rolno-spożywczego przekazywane są Kolegium Naukowemu do spraw jakości produktów żywnościowych Programu Poznaj Dobrą Żywność, zwanego dalej „Kolegium”.
  5. Kolegium, po zapoznaniu się z wnioskiem producenta i opinią Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz po przeprowadzeniu oceny artykułu rolno-spożywczego, rekomenduje Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznanie lub odmowę przyznania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność wraz z uzasadnieniem.
  6. Przyznanie znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność następuje w drodze decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  7. Zasady umieszczania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność na artykule rolno-spożywczym określone są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: https://www.gov.pl/rolnictwo - „Zasady stosowania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność”.
  8. Artykuł rolno-spożywczy wyróżniony znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność wraz z nazwą producenta są umieszczane w wykazie „Wyróżnieni znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność”, udostępnionym na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  9. Znak jakości Poznaj Dobrą Żywność może być używany tylko w odniesieniu do produktu, którego dotyczyła decyzja o przyznaniu znaku. W przypadku zmiany opakowania artykułu rolno-spożywczego wyróżnionego znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność (np.: rodzaju, wielkości, masy, elementów graficznych) lub oznakowania wyrobu wynikającego ze zmiany przepisów prawa, producent powinien niezwłocznie powiadomić Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzanych zmianach i przedstawić wzór nowego opakowania.
  10. W przypadku zaprzestania produkcji artykułu rolno-spożywczego wyróżnionego znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność, bądź zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej, producent powinien niezwłocznie zawiadomić o zaistniałym fakcie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiały

Wniosek o przyznanie znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność
Wniosek​_o​_przyznanie​_znaku​_jakości​_PDŻ.rtf 0.20MB
Do pobrania
nr​_konta​_bankowego​_do​_wykonania​_opłaty​_skarbowej.pdf 0.38MB
Informacja w spr. przyznawania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność
Informacja​_w​_spr​_przyznawania​_znaku​_jakości​_PDŻ.pdf 0.29MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.08.2020 10:20 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
20.06.2018 10:56 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}