Profilaktyka zatruć grzybami
Grzybobranie to popularna forma spędzania wolnego czasu. Zarówno walory zapachowe, jak i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy i jest to jedyny sposób uniknięcia tragicznych konsekwencji spożycia grzybów trujących. Osoby nieposiadające stosownej wiedzy, kupujące grzyby na targowiskach, powinny zwracać uwagę na atest wydany przez grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na bezgranicznym zaufaniu do sprzedawcy.
Państwowa Inspekcja Sanitarna zatrudnia grzyboznawców, którzy posiadają wszechstronną wiedzę na temat grzybów. Z ich porad można skorzystać bezpłatnie, zawsze gdy chcemy się upewnić, czy zebrane przez nas okazy są bezpieczne dla naszego zdrowia.
Pamiętajmy, że do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża!
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest ich niewłaściwe rozpoznanie na jadalne i trujące.
Pamiętaj o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania!
- Zbieraj tylko gatunki grzybów dobrze znanych.
- Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
- Nie niszcz żadnych grzybów, nawet trujących, ponieważ są one potrzebne w leśnym ekosystemie!
- Zbieraj grzyby wyłącznie do wiklinowych koszy lub łubianek, które przepuszczają powietrze. Torby foliowe powodują zaparzenie grzybów, a także przyspieszają ich psucie!
- Nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie!
- Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
- Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.
Pamiętaj!
- Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia.
- Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność.
- Jeżeli masz wątpliwości co do gatunku grzybów, nie ryzykuj!
Źródło PSSE Zawiercie