W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szkolenie dla rolników wprowadzającymi do obrotu żywność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego

05.03.2024

Pracownik WIJHARS w Olsztynie prowadzący szkolenia dla wytwórców żywności zrzeszonych w kooperatywie społecznej pn. „Inicjatywie Łącznik”

W dniu 5 marca 2024r. w Ełku przedstawiciel Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych spotkał się z rolnikami, wytwórcami zrzeszonymi w kooperatywie społecznej pn. „Inicjatywie Łącznik”. Spotkanie poświęcone było jakości handlowej żywności w zakresie oznakowania. Omówiono praktyczne aspekty dotyczące prawidłowości  przekazywania konsumentom obowiązkowych informacji, które powinny być zawarte w oznakowaniu środków spożywczych oraz zasady umieszczania w oznakowania fakultatywnych deklaracji.

Zwrócono również uwagę na wagę umieszczania w oznakowaniu środków spożywczych rzetelnych, jasnych, łatwych do zrozumienia, a przede wszystkim niewprowadzających w błąd informacji, szczególnie istotnych w przypadku osób chorych, alergików czy też osób cierpiących na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe.

W trakcie spotkania przedstawiono uczestnikom najczęściej popełniane błędy w oznakowaniu artykułów rolno-spożywczych.

Zdjęcia (1)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.03.2024 15:14 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
21.03.2024 15:14 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}