Kuchenne rewolucje w bursie
21.11.2024
Tradycją stało się już w BSA organizowanie dni kulinarnych związanych z różnymi stronami świata. Były już: Dzień Grecki, Dzień Włoski, Dzień Staropolski i Dzień Węgierski. Założeniem przedsięwzięcia jest poznanie danego kraju od tzw. kuchni. Ponadto poszukujemy nowych smaków, a co za tym idzie – potraw, które na stałe zagoszczą w bursowym menu.
Jak twierdzą – Pani Dyrektor Justyna Pupiec – pomysłodawczyni naszych kuchennych rewolucji oraz Pani Katarzyna Korzeń – autorka menu – hitem Dnia Węgierskiego była zupa gulaszowa Gulyasleves. Błyskawicznie zniknęła z talerzy wychowanków, ale wszyscy na nią czekamy i na pewno na stałe zagości w jadłospisie. Wróble ćwierkają, że kolejną potrawą, która do nas powróci, będzie pieczona papryka w oliwie z czosnkiem i zieloną pietruszką (hit Dnia Greckiego).
Po Nowym Roku – kolejna odsłona kuchni świata. Na 15 stycznia 2025 r. zaplanowany jest Dzień Nepalski. I chyba na samych potrawach się nie skończy… Do zobaczenia i smacznego!
Marzena Tomaszewska
Alicja Żukowska