W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Złóż wniosek o wpis produktu na Listę Produktów Tradycyjnych

Zajmujesz się wytwarzaniem tradycyjnych produktów rolnych, środków spożywczych lub napoi spirytusowych?  Metoda produkcji, którą stosujesz ma powyżej 25 lat? Sprawdź, co zrobić, aby twoje produkty zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Informacje:

    • Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty rolne, środki spożywcze lub napoje spirytusowe o tradycyjnej, przynajmniej 25-letniej metodzie wytwarzania.
    • Produkty te są dziedzictwem kulturowym danego regionu oraz elementem tożsamości społeczności lokalnej.
    • Tworzenie Listy Produktów tradycyjnych ma na celu:
      • pogłębić wiedzę kupujących na temat tradycyjnej żywności,
      • zwiększyć zainteresowanie tymi produktami,
      • zwiększyć dochód wytwórców tradycyjnych produktów.  

     

  • Osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne, które:  

    • wytwarzają dany produkt,
    • nie mają osobowości prawnej.
    • Dane potrzebne do wypełnienia wniosku:
      • nazwa, siedziba i adres wnioskodawcy albo imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania,
      • adres do korespondencji,
      • opis produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego. W opisie umieść następujące dane:
        • nazwę,
        • rodzaj,
        • charakterystykę,
        • surowce wykorzystywane do produkcji,
        • podstawowe informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii,
        • metodę produkcji,
    • oświadczenie o korzystaniu z autorskich praw majątkowych do zdjęcia produktu,
    • zgoda na przetwarzanie danych osobowych,
    • streszczenie historii wytwarzania produktu. Streszczenie powinno zawierać 3000 znaków.
  • Złóż wniosek w formie papierowej i na elektronicznym nośniku informacji, np. płycie CD, pendrive'ie. Szczegóły znajdziesz w sekcji Co musisz przygotować.

  • Do odpowiedniego urzędu marszałkowskiego.

  • Usługa jest bezpłatna.

    • Do 30 dni od daty wpływu dokumentów. W tym czasie oceniane są:
      • wniosek – czy spełnia wymogi formalne. Jeśli tak – przesyłany jest do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego;
      • produkt – Polska Izba Produktu Regionalnego wydaje opinię, czy produkt spełnia określone wymagania.

    Jeśli w tym terrminie nie otrzymasz opinii, wymóg uzyskania opinii uważa się za spełniony.

    • Następnie wniosek wraz z opinią (lub z informacją o jej braku) trafia do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister w ciągu 30 dni przesyła informację o wpisaniu produktu na Listę Produktu Tradycyjnego. 
  • Produkty na Liście Produktów Tradcyjnych są podzielone na następujące kategorie:

    • Sery i inne produkty mleczne;
    • Mięso świeże oraz produkty mięsne;
    • Produkty rybołówstwa, w tym ryby;
    • Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie);
    • Wyroby piekarnicze i cukiernicze;
    • Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.);
    • Miody;
    • Gotowe dania i potrawy;
    • Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
    • Inne produkty.  

    W ramach jednej kategorii nazwy produktów ułożone są alfabetycznie. Lista Produktów Tradcyjnych publikowana jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    • Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68; Dz. U. z 2008 r. Nr 171, poz. 1056; Dz. U. z 2008 r. Nr 216, poz. 1368);
    • Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68;
    • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 marca 2005 r. w sprawie wzoru wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych (Dz. U. Nr 58, poz. 509);

    • Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty rolne, środki spożywcze lub napoje spirytusowe o tradycyjnej, przynajmniej 25-letniej metodzie wytwarzania.
    • Produkty te są dziedzictwem kulturowym danego regionu oraz elementem tożsamości społeczności lokalnej.
    • Tworzenie Listy Produktów tradycyjnych ma na celu:
      • pogłębić wiedzę kupujących na temat tradycyjnej żywności,
      • zwiększyć zainteresowanie tego typu produktami,
      • zwiększyć dochód wytwórców tradycyjnych produktów.  

     

  • Osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne, które:  

    • wytwarzają dany produkt,
    • nie mają osobowości prawnej.
    • Dane potrzebne do wypełnienia wniosku:
      • nazwa, siedziba i adres wnioskodawcy albo imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania,
      • adres do korespondencji,
      • opis produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego. W opisie umieść następujące dane:
        • nazwę,
        • rodzaj,
        • charakterystykę,
        • surowce wykorzystywane do produkcji,
        • podstawowe informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii,
        • metodę produkcji.
    • oświadczenie o korzystaniu z autorskich praw majątkowych do zdjęcia produktu,
    • zgoda na przetwarzanie danych osobowych,
    • streszczenie historii wytwarzania produktu. Streszczenie powinno zawierać 3000 znaków.
  • Złóż wniosek w formie papierowej i na elektronicznym nośniku informacji, np. płycie CD, pendrive'ie. Szczegóły znajdziesz w sekcji Co musisz przygotować.

  • Na adres odpowiedzniego urzędu marszałkowskiego – najlepiej listem poleconym.

  • Usługa jest bezpłatna.

    • Do 30 dni od daty wpływu dokumentów. W tym czasie oceniane są:
      • wniosek – czy spełnia wymogi formalne. Jeśli tak – przesyłany jest do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego;
      • produkt – Polska Izba Produktu Regionalnego wydaje opinię, czy produkt spełnia określone wymagania.

    Jeśli w tym terrminie nie otrzymasz opinii, wymóg uzyskania opinii uważa się za spełniony.

    • Następnie wniosek wraz z opinią (lub z informacją o jej braku) trafia do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister w ciągu 30 dni przesyła informację o wpisaniu produktu na Listę Produktu Tradycyjnego. 
  • Produkty na Liście Produktów Tradcyjnych są podzielone na następujące kategorie:

    • Sery i inne produkty mleczne;
    • Mięso świeże oraz produkty mięsne;
    • Produkty rybołówstwa, w tym ryby;
    • Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie);
    • Wyroby piekarnicze i cukiernicze;
    • Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.);
    • Miody;
    • Gotowe dania i potrawy;
    • Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
    • Inne produkty.  

    W ramach jednej kategorii nazwy produktów ułożone są alfabetycznie. Lista Produktów Tradcyjnych publikowana jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    • Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68; Dz. U. z 2008 r. Nr 171, poz. 1056; Dz. U. z 2008 r. Nr 216, poz. 1368);
    • Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68;
    • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 marca 2005 r. w sprawie wzoru wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych (Dz. U. Nr 58, poz. 509);

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2022 14:49

{"register":{"columns":[{"header":"Kategoria","registerId":20366471,"dictionaryValues":[],"nestedValues":[],"showInContent":false,"positionSelector":".article-area__article h2","insertMethod":"after"},{"header":"Typ usługi","registerId":20366471,"dictionaryValues":[],"nestedValues":[],"showInContent":false,"positionSelector":".article-area__article h2","insertMethod":"after"},{"header":"Podmiot świadczący usługę","registerId":20366471,"dictionaryValues":[],"nestedValues":[],"showInContent":false,"positionSelector":".article-area__article h2","insertMethod":"after"}]}}