Zasady zdrowego żywienia opisane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego.
Wiedza na temat żywności, żywienia i jego wpływu na zdrowie człowieka stale się rozwija, co prowadzi do modyfikacji w zaleceniach dotyczących zdrowego odżywiania. Piramida Zdrowego Żywienia, opracowana na podstawie najnowszych badań i zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), promuje zasadę "Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika". Kluczową zmianą w nowej wersji piramidy jest uwzględnienie warzyw i owoców na jej podstawie, jako najważniejszego składnika diety. Te produkty są bogate w witaminy, minerały i polifenole, które mają ogromny wpływ na zdrowie, pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów, a także przyczyniają się do dłuższego życia.
Kolejną istotną zmianą jest włączenie ziół do piramidy. Zioła nie tylko poprawiają smak potraw, ale również dostarczają składników prozdrowotnych i mogą pomóc ograniczyć spożycie soli. Zbyt duża ilość soli w diecie jest szkodliwa, ponieważ zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.
Oprócz diety, ważnym elementem zdrowego stylu życia jest regularna aktywność fizyczna. Zaleca się co najmniej 30-45 minut ćwiczeń dziennie, co, w połączeniu z odpowiednim żywieniem, pomaga zapobiegać nadwadze i otyłości, które są zagrożeniem dla zdrowia.
Warto również pamiętać, że osoby z istniejącymi chorobami, takimi jak udar, zawał serca, osteoporoza czy cukrzyca typu 2, powinny stosować indywidualne zalecenia żywieniowe, dostosowane do ich stanu zdrowia.
Piramida żywieniowa oraz zasady zdrowego żywienia znajdują się w linku poniżej.