W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Regionalna Konferencja Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) dla Europy (ERC33) 10-13 maja, Łódź, Polska

03.05.2022

Państwa Europy i Azji Środkowej spotykają się, aby stawić czoła wyzwaniom dotyczącym bezpieczeństwa żywnościowego i rozwoju zrównoważonych systemów rolno-spożywczych.

FAO Regional Conference for Europe

3 maja 2022, Łódź – ponad 50 państw z Europy i Azji Środkowej będzie uczestniczyło w 33. sesji Regionalnej Konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy (ERC33), podczas której omawiane będą palące problemy dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i transformacji systemów rolno-spożywczych. Spotkanie odbywa się w czasie trwających kryzysów, gdy region wciąż boryka się z wyzwaniami związanymi z pandemią COVID-19. W tym samym czasie, konflikt na Ukrainie wpływa na produkcję i handel podstawowymi produktami rolno-spożywczymi oraz stwarza zagrożenie dla życia i źródeł utrzymania milionów ludzi nie tylko w Europie i Azji Środkowej, ale również w innych obszarach świata.

 

Kraje uczestniczące w konferencji omówią kwestie, które mają wpływ na światowe bezpieczeństwo żywnościowe i rolnictwo, w tym na wzrost światowych cen żywności, oraz podzielą się doświadczeniami  związanymi z przekształcaniem systemów rolno-spożywczych w Europie i Azji Środkowej, a także zapewnieniem zrównoważonych łańcuchów produkcji żywności.

 

Regionalna Konferencja jest najwyższym organem zarządzającym FAO w Europie i Azji Środkowej. Czterodniowa konferencja, której gospodarzem w tym roku w dniach 10-13 maja jest Polska, ma charakter hybrydowy i będzie odbywała się w hotelu Doubletree Hilton w Łodzi oraz online, a uczestnicy będą mogli śledzić transmisję obrad za pośrednictwem Internetu.

 

Podczas konferencji do ministrów rolnictwa i urzędników państwowych z całej Europy i Azji Środkowej dołączą przedstawiciele społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego, partnerzy rozwojowi oraz obserwatorzy.

 

Odwrócić bieg wydarzeń dzięki strategicznym zmianom w FAO

 

Strategiczne Ramy FAO będą stanowić podstawę dyskusji prowadzonych w trakcie konferencji. Będą zawierać wytyczne, które pomogą krajom zapewnić warunki zrównoważonego rozwoju oraz osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju określone w „Agendzie 2030”.


W obradach ERC33 udział wezmą:

  • QU Dongyu, Dyrektor Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
  • Henryk Kowalczyk, Wicepremier i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP
  • Zbigniew Rau, Minister Spraw Zagranicznych RP
  • Jamshid Khodjaev, Minister Rolnictwa Uzbekistanu i Przewodniczący ERC32
  • Hans Hoogeveen, Niezależny Przewodniczący Rady FAO
  • Gabriel Ferrero, Przewodniczący Komitetu Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego (CFS)

 

Konferencja będzie stanowiła platformę do dialogu na wysokim szczeblu m.in. w następujących kwestiach:

  • droga do transformacji systemów rolno-spożywczych w Europie i Azji Środkowej – działania regionalne na rzecz wdrażania „Strategicznych Ram FAO 2022–2031”

 

  • zrównoważone łańcuchy produkcji żywności, praktyczne podejście do przekształcania systemów rolno-spożywczych na rzecz zdrowej diety w Europie i Azji Środkowej

 

Konferencji będą towarzyszyć następujące wydarzenia:
 

  • uruchomienie Regionalnej Platformy Technicznej
    ds. Zielonego Rolnictwa
  • wspieranie otoczenia sprzyjającego cyfrowej transformacji rolnictwa w ramach strategii krajowych: perspektywy krajowe i lokalne
  • Dekada Narodów Zjednoczonych na rzecz Rolnictwa Rodzinnego i praw rolników czasach kryzysu

Źródła dla mediów

ERC33 website

ERC33 list of documents

Możliwość udziału w konferencji online         


Twitter
@FAORussian, #ERC33

 

Akredytacja mediów

Zapraszamy dziennikarzy do udziału w wydarzeniu w Łodzi lub do śledzenia przebiegu obrad online

W Łodzi

O rejestrację i akredytację mediów należy wystąpić z wyprzedzeniem. Media indywidualnie zapewniają sobie wizę, podróż i zakwaterowanie.

 

Rejestracja online pod adresem:

https://event-services.fao.org/ERC33.

Potwierdzenie rejestracji zostanie przekazane na adres e-mail.

 

W celu uzyskania akredytacji należy przesłać potwierdzenie rejestracji na adres: Annamaria.Illes@fao.org.,

która dostarczy formularz akredytacji dla mediów. Formularz należy wypełnić drukowanymi literami.

 

Wypełniony formularz akredytacyjny należy przesłać wraz ze skanem paszportu i dowodem rejestracji.

 

Następnie przekazana zostanie informacja jak otrzymać identyfikator akredytacyjny. Na teren wydarzenia będą wpuszczani tylko dziennikarze z identyfikatorami.

Online 

Rejestracja online na stronie:
https://event-services.fao.org/ERC33

 

Obrady można oglądać codzienne na portalu webcast FAO:

www.fao.org/webcast

 

Dane kontaktowe

Victoria Kalinin

Oficer łącznikowy

Biuro Regionalne FAO na Europę i Azję Środkową

Victoria.Kalinin@fao.org 

 

Lea Plantek

Specjalista ds. Komunikacji

Biuro Regionalne FAO na Europę i Azję Środkową

Lea.Plantek@fao.org

{"register":{"columns":[]}}