W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacje z komórek organizacyjnych

I.   HIGIENA ŻYWNOŚCI, ŻYWIENIA I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU

 

Zagrożenie COVID-19 - informacja dla rolników, plantatorów  21.04.2020 r.

 Główny Inspektor Sanitarny informuje na temat podstawowych wymagań związanych z zagrożeniem koronawirusem, kwarantanną, higieną produkcji rolnej oraz targowisk i bazarów.

https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/zywnosc-zywnosc-i-woda/zagrozenie-covid-19-informacja-dla-rolnikow-plantatorow/

 

Q&A dotyczące żywności i koronawirusa  17.03.2020 r. 

 https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/

 

Zmiany procedur przy wprowadzaniu żywności do obrotu  31.01.2020 r. 

1 stycznia 2020 r. weszło w zycie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniajace rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wudawania opinii (Dz.U. z 2019 r. poz.2499).

   - Zmiany w rejestrze produktów objetych obowiązkiem powiadamiania 

    https://gis.gov.pl/aktualnosci/zmiany-w-rejestrze-produktów-objetych-obowiazkiem-powiadamiania/

   - Nowy system powiadamianiao wprowadzeniu do obrotu suplementów diety, żywności wzbogacanej i żywności dla określonych grup

     https//gis.gov.pl/aktualnosci/4-lutego-gis-wdrozy-nowy-elektroniczny-system-powiadamiania-o-wprowadzeniu-do-obrotu-srodkow-spozywczych/


Dla importerów żywności   15.11.2019 r. 

Szczegóły, wytyczne i wykazy dostępne:  https://gis.gov.pl/dzialalnosc-gospodarcza/produkcja-i-obrot/traces/informacje-dla-importerow-zywnosci/


Poradniki/ Wytyczne/ Ulotki

http://gis.gov.pl/zywnosc/informacje-dla-przedsiebiorcy/poradniki-wytyczne-ulotki
Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności 
https://gis.gov.pl/zywnosc/ostrzezenia-publiczne-dot-zywnosci/aktualne
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
https://gis.gov.pl/zywnosc/oswiadczenia-zywieniowe-i-zdrowotne/informacje-ogolne
Nowa żywność
https://gis.gov.pl/zywnosc/nowa-zywnosc/informacje-ogolne
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. 
http://gis.gov.pl/zywnosc/materialy-i-wyroby-przeznaczone-do-kontaktu-z-zywnoscia
 

Zintegrowany wieloletni plan kontroli (MANCP)

https://gis.gov.pl/zywnosc/plany-kontroli/zintegrowany-wieloletni-plan-kontroli-mancp?highlight=WyJtYW5jcCIsInJhcG9ydCIsInJvY3pueSIsIm1hbmNwIHJhcG9
ydCIsIm1hbmNwIHJhcG9ydCByb2N6bnkiLCJyYXBvcnQgcm9jem55Il0=
 

Materiały

Kurs klasyfikatora grzybów 02.07.2019 r.
OGLOSZENIE---KURS-—-2017doc.pdf 0.17MB
Zmiany w zakresie nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej I Państwowej Inspekcji Sanitarnej dla producentów produktów pochodzenia zwierzęcego
Informacja​_do​_producentów​_zwierzęcych.pdf 0.11MB
Zadbaj o bezpieczny wypoczynek zimowy dzieci i młodzieży
Bezpieczny​_wypoczynek.doc 0.02MB
{"register":{"columns":[]}}