DYŻURY GRZYBOZNAWCÓW I KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW
Miejsca i godziny dyżurów:
Siedziba PSSE, ul. Warszawska 18, pokój nr 9, od poniedziałku do piątku, godz. 8:00 - 9:00
tel. 83 414 41 08
Laboratorium PSSE, ul. Kopernika 7, od poniedziałku do piątku, godz. 8:00 - 14:00
tel. 83 342 55 46
Ważne informacje dla osób przynoszących grzyby:
Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Grzyby należy dostarczyć w przewiewnych pojemnikach (np. kosze, łubianki). Nie oceniamy grzybów: – starych, przejrzałych, zapleśniałych – pokrojonych, oczyszczonych, umytych – ugotowanych, usmażonych, zamrożonych, zamarynowanych – nasączonych wodą. Ocena dokonywana jest na podstawie cech zewnętrznych całych, dobrze wykształconych owocników. Zbyt młode grzyby mogą nie posiadać wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku.