W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

Zakres działania:

 

Do Sekcji Higieny Żywności i Żywienia, w szczególności należy:

  • nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego, przestrzeganiem zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz nadzór na funkcjonowaniem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP),
  • pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań w ramach urzędowej kontroli i monitoringu,
  • nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi,
  • kontrola żywności GMO,
  • powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
  • nadzór materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • prowadzenie urzędowych kontroli w placówkach oświatowo-wychowawczych dot. żywienia dzieci i młodzieży,
  • podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych,
  • nadzór nad obiektami żywieniowymi podczas trwania wypoczynku zimowego i letniego dzieci oraz młodzieży,
  • nadzór nad producentami produkcji pierwotnej,
  • nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
  • prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
  • zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS,
  • współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.

 Do Sekcji Nadzoru nad Produkcją Żywności i Żywieniem Zbiorowym:

  • Realizacja zadań z zakresu nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, żywienia oraz importu żywności, w szczególności w obiektach żywnościowo – żywieniowych produkujących żywność, dozwolone substancje dodatkowe i inne składniki żywności, substancje pomagające w przetwarzaniu oraz w zakładach żywienia zbiorowego i środkach transportu przeznaczonych do przewozu żywności, a także nadzór nad producentami produkcji pierwotnej; 
  • Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
  • Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu;
  • Przeprowadzanie kontroli granicznej i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę oraz świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu w składach celnych i miejscach docelowego przeznaczenia.

Do Sekcji Nadzoru nad Obrotem Żywnością:

  • Nadzór nad miejscami i zakładami detalicznego i hurtowego obrotu środkami spożywczymi, obiektami ruchomymi i tymczasowymi, prowadzenie ewidencji i dokumentacji dotyczącej tych zakładów;Nadzór nad środkami transportu wykorzystywanymi przez ww. zakłady i podmiotami świadczącymi wyłącznie usługi transportowe środków spożywczych;
  • Nadzór nad suplementami diety i żywnością specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
  • Nadzór nad materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

Kontakt

e-mail: hzz.psse.bialapodlaska@sanepid.gov.pl

Materiały

wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów
wniosek​_o​_zatweirdzenie​_i​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów.doc 0.07MB
wniosek o wykreślenie z rejestru
wniosek​_o​_wykreślenie​_z​_rejestru.doc 0.07MB
wniosek o wprowadzenie zmian
wniosek​_o​_wprowadzenie​_zmian.doc 0.07MB
wniosek o wpis do rejestru
wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru.doc 0.05MB
{"register":{"columns":[]}}