W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Żywności i Żywienia

Sekcja Żywności i Żywienia

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia realizuje zadania w zakresie nadzoru nad warunkami produkcji, w tym produkcji pierwotnej, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunkami żywienia zbiorowego i warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami, a w szczególności poprzez:

  1. Kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne przy produkcji żywności, obrocie żywnością oraz materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością.
  2. Kontrole warunków transportu żywności.
  3. Pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w Zintegrowanym Systemie Badań w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
  4. Zatwierdzanie zakładów produkcji i obrotu żywnością i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prowadzenie ewidencji (rejestru) obiektów żywnościowo-żywieniowych;.
  5. Podejmowanie działań i przekazywanie informacji w ramach systemu RASFF i RAPEX.
  6. Dokonywanie oględzin partii towaru z importu i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej w miejscach docelowego przeznaczenia.
  7. Dochodzenie przyczyn zatruć pokarmowych, opracowywanie dokumentów, pobieranie próbek podejrzanych o spowodowanie zatrucia.
  8. Współpracę z Inspekcją Weterynaryjną Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Komendą Powiatową Policji.
  9. Opracowanie ocen i analiz stanu sanitarnego zakładów, danych statystycznych z działalności  sekcji.
  10.  Przeprowadzanie kontroli interwencyjnych.
  11.  Udział w opiniowaniu projektow nowobudowanych obiektów żywnościowo-żywieniowych.
{"register":{"columns":[]}}