W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu patuliny w smoothie owocowym

ostrzeżenie żywność

Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu patuliny w smoothie owocowym.

Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa: Solevita Smoothie Red Genius, 250 ml

Data minimalnej trwałości: 13.03.2024

Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne

Producent: Molkerei Gropper GmbH & Co KG, 86657 Bissingen, Niemcy

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Lidl po uzyskaniu informacji o wykryciu przekroczenia prawnego poziomu zawartości patuliny w soku z aronii wykorzystywanym do produkcji produktu „Solevita, Smoothie Red Genius, 250 ml” podjęła wraz z producentem Molkerei Gropper GmbH & Co. KG decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży i nie zaleca jego dalszego spożywania.

7 marca firma Lidl poinformowała konsumentów o wycofaniu artykułu z rynku poprzez umieszczenie we wszystkich sklepach plakatów z ważną informacją dla klientów oraz poprzez publikację informacji na stronie internetowej lidl.pl w panelu „ważna informacja dla klientów”.

Firma Lidl będzie przyjmowała zwroty wycofanego artykułu w każdym sklepie sieci bez konieczności okazywania paragonu.

Firma poinformowała, że tylko partia wskazana w ostrzeżeniu jest objęta wycofaniem.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu o wskazanej w komunikacie dacie minimalnej trwałości.

 

żródło: Główny Inspektorat Sanitarny

{"register":{"columns":[]}}