Zanieczyszczenia chemiczne w żywności - BPA i ftalany oraz zanieczyszczenia procesowe w żywności - WWA (PAH) i HCA
BPA to syntetyczny związek chemiczny stosowany do produkcji plastików poliwęglanowych oraz żywic epoksydowych. Znajduje zastosowanie m.in. w:
- opakowaniach do żywności (puszki, butelki, słoiki),
- butelkach dla dzieci (choć w UE już zakazano BPA w produktach dla niemowląt),
- powłokach ochronnych w puszkach i metalowych pojemnikac
- Ftalany to związki chemiczne stosowane jako plastyfikatory, które zwiększają elastyczność plastiku. Występują w:
- foliach spożywczych,
- opakowaniach plastikowych,
- sprzęcie kuchennym i pojemnikach,
- czasem w powłokach farb i lakierów.
Jak BPA i ftalany trafiają do żywności?
Migrują z opakowań i naczyń – szczególnie gdy:
- żywność jest gorąca, tłusta lub kwaśna,
- plastik jest uszkodzony lub stary.
- Podczas przetwarzania – np. BPA może przenikać z powłok puszek do żywności konserwowanej.
- Ftalany mogą migrować z folii, rękawiczek, sprzętu kuchennego, a także z opakowań transportowych
Dlaczego BPA i ftalany są groźne?
Oba związki należą do tzw. zaburzających układ hormonalny (EDC – endocrine disrupting chemicals). Mogą wpływać na:
- hormony płciowe i tarczycę,
- płodność – zmniejszają liczbę i jakość plemników u mężczyzn, zaburzają cykl menstruacyjny u kobiet,
- rozwój dzieci – wpływają na układ nerwowy i rozwój mózgu, mogą zwiększać ryzyko nadwagi i cukrzycy,
- układ metaboliczny – mogą sprzyjać otyłości, insulinooporności i chorobom serca.
- BPA jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci, dlatego w UE stosowanie BPA w butelkach dziecięcych jest zabronione.
Jak ograniczyć narażenie na BPA i ftalany?
BPA
- Wybierać produkty oznaczone jako „BPA free”.
- Unikać podgrzewania żywności w puszkach w kuchence mikrofalowej.
- Preferować szkło, stal nierdzewną lub ceramikę zamiast plastiku w kontakcie z gorącą żywnością.
- Ograniczać żywność w puszkach – szczególnie dla niemowląt.
Ftalany
- Unikać przechowywania tłustych lub kwaśnych produktów w foliach i miękkim plastiku.
- Nie używać starych i zarysowanych pojemników plastikowych.
- Wybierać produkty w szkle lub twardym plastiku wolnym od ftalanów.
- Ograniczać kontakt dzieci z zabawkami i akcesoriami z miękkiego plastiku, które mogą zawierać ftalany.
Zanieczyszczenia procesowe powstają w wyniku obróbki żywności, np. smażenia, grillowania, wędzenia czy pieczenia w wysokiej temperaturze.
Do najważniejszych należą:
- WWA (PAH, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne),
- HCA (heterocykliczne aminy).
WWA (PAH – Polycyclic Aromatic Hydrocarbons) to grupa związków chemicznych składających się z wielu pierścieni węglowych.
Powstają przy spalaniu lub wędzeniu tłuszczu i węgla drzewnego. Niektóre WWA, np. benzo[a]piren, są silnie rakotwórcze.
Gdzie występują w żywności?
- Produkty wędzone – mięso, ryby, sery.
- Grillowane mięso i ryby – szczególnie gdy tłuszcz kapie na rozgrzany ruszt lub węgiel.
- Produkty zbożowe i kakao – mogą zawierać WWA po przemysłowym suszeniu lub wędzeniu.
Wpływ na zdrowie:
- Rakotwórcze – zwiększają ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, płuc i skóry.
- Mogą uszkadzać DNA i powodować mutacje komórkowe.
Jak ograniczyć narażenie?
- Unikać przypalania mięsa i ryb,
- Grillować na średnim ogniu,
- Usuwać widoczny tłuszcz i spalone części,
- Wybierać produkty wędzone metodą parową zamiast dymnej,
- Urozmaicać dietę, by nie spożywać stale dużych ilości wędzonych lub grillowanych potraw.
HCA (heterocykliczne aminy) powstają w mięsie, rybach i drobiu podczas obróbki w wysokiej temperaturze (powyżej 150–200°C), np. smażenia, pieczenia lub grillowania.
Powstają w wyniku reakcji aminokwasów i kreatyny (w mięśniach) z wysoką temperaturą.
Gdzie występują?
- Mięso czerwone, drób i ryby smażone lub grillowane na mocnym ogniu.
- Szczególnie w przypalonych lub mocno zrumienionych częściach mięsa.
Wpływ na zdrowie
HCA są mutagenne i rakotwórcze – mogą powodować zmiany w DNA i zwiększać ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego.
Wysokie spożycie grillowanego lub smażonego mięsa wiąże się z wyższym ryzykiem raka jelita grubego, trzustki i żołądka.
Jak ograniczyć narażenie?
- Gotować lub dusić mięso zamiast smażyć na dużym ogniu,
- Grillować na średnim ogniu, obracać często kawałki mięsa,
- Marynować mięso przed smażeniem – marynata zmniejsza powstawanie HCA,
- Usuwać mocno przypalone części mięsa,
Urozmaicać dietę o warzywa i produkty zbożowe, które nie wytwarzają HCA.