Powrót

Zanieczyszczenia chemiczne w żywności - BPA i ftalany oraz zanieczyszczenia procesowe w żywności - WWA (PAH) i HCA

Na zdjęciu znajdują się plastikowe butelki w dużej ilości

BPA to syntetyczny związek chemiczny stosowany do produkcji plastików poliwęglanowych oraz żywic epoksydowych. Znajduje zastosowanie m.in. w:

  • opakowaniach do żywności (puszki, butelki, słoiki),
  • butelkach dla dzieci (choć w UE już zakazano BPA w produktach dla niemowląt),
  • powłokach ochronnych w puszkach i metalowych pojemnikac

 

  • Ftalany to związki chemiczne stosowane jako plastyfikatory, które zwiększają elastyczność plastiku. Występują w:
  • foliach spożywczych,
  • opakowaniach plastikowych,
  • sprzęcie kuchennym i pojemnikach,
  • czasem w powłokach farb i lakierów.

Jak BPA i ftalany trafiają do żywności?

Migrują z opakowań i naczyń – szczególnie gdy:

  • żywność jest gorąca, tłusta lub kwaśna,
  • plastik jest uszkodzony lub stary.
  • Podczas przetwarzania – np. BPA może przenikać z powłok puszek do żywności konserwowanej.
  • Ftalany mogą migrować z folii, rękawiczek, sprzętu kuchennego, a także z opakowań transportowych

Dlaczego BPA i ftalany są groźne?

Oba związki należą do tzw. zaburzających układ hormonalny (EDC – endocrine disrupting chemicals). Mogą wpływać na:

  • hormony płciowe i tarczycę,
  • płodność – zmniejszają liczbę i jakość plemników u mężczyzn, zaburzają cykl menstruacyjny u kobiet,
  • rozwój dzieci – wpływają na układ nerwowy i rozwój mózgu, mogą zwiększać ryzyko nadwagi i cukrzycy,
  • układ metaboliczny – mogą sprzyjać otyłości, insulinooporności i chorobom serca.
  • BPA jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci, dlatego w UE stosowanie BPA w butelkach dziecięcych jest zabronione.

 Jak ograniczyć narażenie na BPA i ftalany?

BPA

  •  Wybierać produkty oznaczone jako „BPA free”.
  • Unikać podgrzewania żywności w puszkach w kuchence mikrofalowej.
  • Preferować szkło, stal nierdzewną lub ceramikę zamiast plastiku w kontakcie z gorącą żywnością.
  • Ograniczać żywność w puszkach – szczególnie dla niemowląt.

Ftalany

  •  Unikać przechowywania tłustych lub kwaśnych produktów w foliach i miękkim plastiku.
  • Nie używać starych i zarysowanych pojemników plastikowych.
  • Wybierać produkty w szkle lub twardym plastiku wolnym od ftalanów.
  • Ograniczać kontakt dzieci z zabawkami i akcesoriami z miękkiego plastiku, które mogą zawierać ftalany.

 

Zanieczyszczenia procesowe powstają w wyniku obróbki żywności, np. smażenia, grillowania, wędzenia czy pieczenia w wysokiej temperaturze.

Do najważniejszych należą:

  • WWA (PAH, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne),
  • HCA (heterocykliczne aminy).

WWA (PAH – Polycyclic Aromatic Hydrocarbons) to grupa związków chemicznych składających się z wielu pierścieni węglowych.

Powstają przy spalaniu lub wędzeniu tłuszczu i węgla drzewnego. Niektóre WWA, np. benzo[a]piren, są silnie rakotwórcze.

Gdzie występują w żywności?

  • Produkty wędzone – mięso, ryby, sery.
  • Grillowane mięso i ryby – szczególnie gdy tłuszcz kapie na rozgrzany ruszt lub węgiel.
  • Produkty zbożowe i kakao – mogą zawierać WWA po przemysłowym suszeniu lub wędzeniu.

Wpływ na zdrowie:

  • Rakotwórcze – zwiększają ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, płuc i skóry.
  • Mogą uszkadzać DNA i powodować mutacje komórkowe.

 Jak ograniczyć narażenie?

  •  Unikać przypalania mięsa i ryb,
  • Grillować na średnim ogniu,
  • Usuwać widoczny tłuszcz i spalone części,
  • Wybierać produkty wędzone metodą parową zamiast dymnej,
  • Urozmaicać dietę, by nie spożywać stale dużych ilości wędzonych lub grillowanych potraw.

HCA (heterocykliczne aminy) powstają w mięsie, rybach i drobiu podczas obróbki w wysokiej temperaturze (powyżej 150–200°C), np. smażenia, pieczenia lub grillowania.

Powstają w wyniku reakcji aminokwasów i kreatyny (w mięśniach) z wysoką temperaturą.

Gdzie występują?

  • Mięso czerwone, drób i ryby smażone lub grillowane na mocnym ogniu.
  • Szczególnie w przypalonych lub mocno zrumienionych częściach mięsa.

 

Wpływ na zdrowie

HCA są mutagenne i rakotwórcze – mogą powodować zmiany w DNA i zwiększać ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego.

Wysokie spożycie grillowanego lub smażonego mięsa wiąże się z wyższym ryzykiem raka jelita grubego, trzustki i żołądka.

 

Jak ograniczyć narażenie?

  • Gotować lub dusić mięso zamiast smażyć na dużym ogniu,
  • Grillować na średnim ogniu, obracać często kawałki mięsa,
  • Marynować mięso przed smażeniem – marynata zmniejsza powstawanie HCA,
  • Usuwać mocno przypalone części mięsa,

Urozmaicać dietę o warzywa i produkty zbożowe, które nie wytwarzają HCA.

{"register":{"columns":[]}}