W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

  1. kontrola przestrzegania przez przedsiębiorców sektora spożywczego, działających
    w zakresie produkcji żywności pochodzenia roślinnego, transportu i wprowadzania do obrotu żywności pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego, nieobjętej urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zasad bezpieczeństwa żywności ustanowionych w obowiązujących przepisach prawa żywnościowego;
  2. planowanie poboru próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz planowanie szkoleń wewnętrznych pracowników;
  3. opracowywanie planów kontroli rocznych;
  4. kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w produkcji i obrocie materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  5. sprawowanie urzędowej kontroli żywności zgodnie z opracowanymi programami kontroli;
  6. ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli systemu HACCP
    w nadzorowanych obiektach;
  7. ocena jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
  8. prowadzenie postępowania w ramach systemu szybkiego ostrzegania
    o niebezpiecznych produktach żywnościowych (RASFF);
  9. nadzór nad importowanymi środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością w ramach granicznej kontroli sanitarnej
    w miejscu docelowego przeznaczenia;
  10. rozpatrywanie wniosków i interwencji;
  11. pobieranie próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
    z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności
    i monitoringu;
  12. prowadzenie rejestru nadzorowanych obiektów;
  13. współpraca z innymi Sekcjami Stacji w zakresie:
    1. dochodzeń w ogniskach zatruć pokarmowych,
    2. zaopatrzenia obiektów żywnościowych w wodę,
    3. opiniowanie nowo uruchamianych obiektów żywnościowych,
    4. promocji zdrowia;
  14. współpraca z jednostkami samorządowymi oraz z innymi inspekcjami w zakresie bezpieczeństwa żywności, w tym z Inspekcją Weterynaryjną zgodnie z zawartym porozumieniem;
  15. współudział w postępowaniach dot. środków zastępczych i substancji psychoaktywnych.
{"register":{"columns":[]}}