W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wszystko, co trzeba wiedzieć o legionelli

22.04.2024

Komunikat

Wszystko, co trzeba wiedzieć o legionelli

Legionella – informacje podstawowe

Legionella – rodzaj Gram-ujemnej pałeczki, obejmujący gatunki wywołujące legionellozy.

Występowanie - Pałeczki Legionelli występują w naszym codziennym otoczeniu: w wodach powierzchniowych, zbiornikach wodnych, kurkach czerpalnych ciepłej i zimnej wody oraz glebie.

Bakterie z rodzaju Legionella wywołują legionellozy – choroby układu oddechowego (Choroba Legionistów, zapalenie płuc o ciężkim przebiegu i Gorączkę Pontiac, wywołującą objawy grypopochodne). Szczególnie zagrożone chorobą są osoby o obniżonej odporności (m.in. osoby starsze, palące lub cierpiące na przewlekłe choroby itd.).

Drogi zakażenia:

  • wdychanie areozolu wodno-powietrznego zawierającego bakterie Legionella, który może nie być widoczny.
  • Choroba nie przenosi się poprzez picie skażonej wody oraz nie przenosi się z człowieka na człowieka. Stanowi zagrożenie gdy dostanie się do dróg oddechowych. Aerozol tworzy się z kropelek wody, zawierającej te bakterie, powstające w wyniku puszczenia wody z kranu czy prysznica, spłukiwania toalety czy z bąbelków generowanych w basenie Spa.
  •  Bakterie mogą żyć i namnażać się w temperaturze od 20°C do 50°C. Wzrostowi Legionelli nie tylko sprzyja powyższa temperatura ale również stojąca woda, osadzone cząstki, kamień i biofilm w instalacjach wodnych - śliski, klejący materiał zawierający mikroorganizmy i składniki odżywcze.

Potencjalne źródła zakażenia bakteriami Legionelli:

  • głowice prysznicowe
  • baseny/wanny z hydromasażem
  • nawilżacze powietrza
  • klimatyzacja
  • urządzenia podgrzewające wodę użytkową
  •  Wieże chłodnicze
  • fontanny, natryski miejskie
  • instalacje wodno-kanalizacyjne w domu
  •  instalacje wodno-kanalizacyjne w budynkach użyteczności publicznej

Jak zredukować ryzyko zakażenia?

  • Zapewnić i utrzymywać, w punktach wypływu wody z kranu, temperaturę wody o wartości co najmniej 55℃. Utrzymywanie temperatury wody powyżej 55℃ może zmniejszać prawdopodobieństwo namnażania się bakterii Legionella sp. W trakcie użytkowania należy pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności oraz o zapewnieniu odpowiednich środków zabezpieczających użytkowników przed poparzeniem.
  • Zapewnić i utrzymywać w podgrzewaczu temperaturę wody o wartości co najmniej 60℃.
  • Podgrzewacz wody po dłuższym okresie nieużytkowania powinien być opróżniony z wody i poddany zabiegom czyszczenia. Wszystkie czynności konserwacyjne należy przeprowadzać zgodnie z instrukcjami producenta lub przez odpowiednio przeszkolone osoby.
  • Puszczać wodę we wszystkich kranach i prysznicach: w pokojach gości przez kilka minut przynajmniej raz w tygodniu, jeśli są nie zajęte i zawsze przed przybyciem gości.
  • Utrzymywać głowice, węże i krany wolne od kamienia.
  • Nie dopuszczać do tworzenia zastoin wody
  • Likwidować ślepe odcinki w instalacjach
  • Regularnie czyścić i dezynfekować wieże chłodnicze i rury łączące w systemie klimatyzacji, zgodnie z zaleceniami producenta.

Akty prawne:

  • Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 roku o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków (tekst jednolity: Dz. U. z 2023 r., poz. 537 z późn. zm.)
  • rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017 r., poz. 2294)
  • rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tekst jednolity: Dz. U. z 2022 r., poz. 1225 z późn. zm.)

 

 

 

Materiały

Zalecenia legionella
Zalecenia-Legionella​_budynki-NIZP-PZH​_-GIS​_15032021-1.pdf 0.69MB
Bezpieczeństwo wodne w budynkach
Bezpieczeństwo​_wodne​_w​_budynkach.pdf 2.04MB
{"register":{"columns":[]}}